Включиха Владайската река към язовир "Студена"

17:56, 23 дек 19 25 8622 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключиха строително-монтажните работи по включването на Владайския канал към язовир „Студена“, които са част от дейностите от аварийния план за справяне с водната криза в Перник, съобщи БНР.

Част от водата, отиваща досега към Владайската река, вече е отклонена към язовира.

Работниците от държавната фирма „Монтажи“ ще бъдат на терен и през почивните дни, за да не се губи ценно време в изпълнение на главната цел – притокът в язовира да се изравни с оттока, за да не спадне нивото му до мъртвия обем.

Борисов: Некадърно управление доведе до кризата в Перник

Междувременно от областната администрация съобщиха, че експерти са препоръчали храните за деца в Перник да се приготвят с бутилирана вода, въпреки че за момента качеството на питейната вода в града е добро. Това е станало ясно на заседание при областния управител Емил Костадинов.

Засега всички учебни заведения в общината разполагат с необходимите количества вода, осигурени от Държавния резерв. От Областната дирекция по безопасност на храните са изискали проби от храни и отривки от контактни повърхности на всички места, където се приготвя детска храна - кухни, столови и други, да се представят веднъж месечно в институцията.

Областният управител Емил Костадинов е посочил, че контролните органи ще следят за използваното количество бутилирана вода, влагано в приготовлението на храни във всички училища и детски градини, за да може при необходимост да бъдат осигурени допълнителни доставки.

За момента притеснения относно качеството на питейната вода няма, са съобщили от Регионалната здравна инспекция. За периода 16 декември - 20 декември са взети 34 проби от водопроводната мрежа на Перник и населени места, захранвани от язовир Студена. Всички те отговарят по контролираните физико-химични и микробиологични показатели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама