Глобяват с 10 хил. лева НЕК ЕАД заради замърсяване на река Въча

19:55, 23 дек 19 25 3242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На НЕК ЕАД ще бъде наложена санкция в размер на 10 000 лева заради замърсяване на изтичащите води от ВЕЦ „Въча 1” в р. Въча.

Наказанието е заради констатирано превишение на съществуващата норма за нефтопродукти в повърхностни води - "без видим филм и мирис".

Кметът на Кричим сигнализира прокуратурата за замърсяване на река Въча

Проверката по сигнал за замърсяване на река Въча в района на град Кричим беше извършена на 13.12.2019 г. от съвместен екип от експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР), Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив и Регионална лаборатория - Пловдив.

Установено беше, че от мястото на изтичане на преработени води от ВЕЦ „Въча 1” на промеждутъци се оттичат в реката петна (филм) на повърхността на водното течение. 

Затвориха ВЕЦ „Въча 1”

Взетата тогава проба повърхностни води беше изпитана по няколко показателя: температура, активна реакция рН, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност на кислород, БПК5, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, ортофосфати (като фосфор), общ фосфор (като фосфор), желязо, манган, мед, цинк, калциево-карбонатна твърдост и нефтопродукти.

Проверки на ВЕЦ-овете в Югозападна България установиха десет нарушения

Анализът на резултатите е извършен съгласно Наредба № Н-4/14.09.2012 г. за характеризиране на повърхностните води. Протоколът от изпитване на повърхностни води на Регионална лаборатория - Пловдив показва, че по време на вземане на пробата е установен видим филм на повърхността на водата, а резултатът от изпитването показва стойност за нефтопродукти 0,24 mg/l

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама