Поне 7% от европейците посрещат Коледа сами

10:43, 24 дек 19 / Свят 25 2183 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Милиони граждани на Европейския съюз ще посрещнат Коледа сами и няма с кого да разговарят за лични теми, пише Евронюз, цитирана от БГНЕС. Според изследване на Европейската комисия, около 7% от населението на Европейския съюз живее в самота.

Преброяването не е лесно, поради различните разбирания на хората за самотата и липсата на подробни изследвания в отделните страни членки.

Най-много самотни хора в Европа има в Италия, Франция, Люксембург, Португалия и Холандия, сочи едно от систематизираните изследвания на самотата.

В Италия 13,2% от хората казват, че няма от кого да поискат помощ, ако им се наложи, а 11,9% няма с кого да споделят или обсъдят лични въпроси.

Най-високи показатели за липса на възможност за споделяне отбелязва Франция, където 12,3% от хората няма с кого да поговорят по лични теми.

Най-ниски са показателите на самотата в Словакия, Чехия и Испания. Там самотните хора не са повече от 2-3 процента, като в Словакия едва 2,1 процента казват, че няма кого да помолят за помощ и 2,2 процента се оплакват, че няма с кого да споделят.

България се намира в средата на класацията, публикувана от Евростат. В нашата страна хората, които казват че няма от кого да потърсят помощ са 4,7%. Същият е показателят и за хората, които няма с кого да споделят или обсъдят лични въпроси.

Данните сочат, че от самотата не са засегнати само най-възрастните хора, въпреки че почти всички кампании за борба със самотата са насочени предимно към тях.

Холандската депутатка Джудит Меркис казва, че изследване в Германия сочи, че най-силно усещане за самота изпитват младите мъже, а процента сред младите жени също се увеличава.

Трите основни фактора, които определят усещането за самота са здравословни проблеми, живота без партньор и бедност.

"Важен фактор е и характера на човека и способността му да осъществява връзка с другите. Много свързващи звена като църквата, училището, центъра на града и други, изчезнаха от живота на съвременния човек", казва Меркис.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама