Турция наруши гръцкото въздушно пространство по Коледа

14:57, 25 дек 19 / Свят 25 1930 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцките военновъздушни сили не бяха оставени без работа на Коледа, като се наложи да противодействат на три турски нарушения на гръцкото въздушно пространство, съобщава в. "Катимерини".

Ердоган поздрави християните за Коледа

Трите нарушения бяха извършени между 15,34 ч. и 16,23 ч. в навечерието на Коледа над остров Ро в най-източната точка на Гърция близо до турския бряг. По същото време заместник-министърът на отбраната Алкивиадис Стефанис беше на посещение в района.

Турските самолети не са притеснили обаче хеликоптера, с който е пътувал заместник-министърът, уточнява "Катимерини", цитиран от БТА.

Съществуваше неофициален мораториум за подобни нарушения на въздушното пространство по време на коледните празници, но очевидно Турция е решила да не се придържа към него, посочва вестникът.

"Катимерини" съобщава още, че гръцкият външен министър Никос Дендиас е разговарял вчера по телефона с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Дипломатически източници потвърдиха информацията за разговора, но не дадоха подробности за обсъжданите теми.

Напрежението между Гърция и Турция се увеличи напоследък, след като Анкара подписа с международно признатото правителство на Либия споразумение за разграничаване на морските пространства, което оспорва суверенитета на Кипър и Гърция в Източното Средиземноморие, отбелязва "Катимерини".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама