Тимерманс написа любовно писмо на Лондон заради Brexit

13:05, 26 дек 19 / Свят 25 1859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от замшефовете на Еврокомисията написа "любовно писмо" до Великобритания, в което изрази мъката си от решението на Лондон да напусне Европейския съюз - и подчерта, че британците винаги ще бъдат добре дошли.

"Познавам ви сега. И ви обичам. За това кои сте и какво сте ми дали. Аз съм като стар любовник. Знам силните и слабите ви страни", написа заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс във вестник „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Кралица Елизабет II: Пътят невинаги е гладък, но малките крачки носят голяма промяна

"Решихте да напуснете. Това разбива сърцето ми, но аз уважавам това решение", добави той в публикация със заглавие "Моето любовно писмо до Великобритания: семейните връзки никога не могат да бъдат прекъснати".

Писмото на холандеца завършва с думите: "Ние не си отиваме и винаги ще сте добре дошли да се върнете".

Перспективите премиерът Борис Джонсън да промени решението си да извади Великобритания от Европейския съюз на 31 януари клонят към нула. Джонсън спечели мнозинство на общите избори през този месец с обещание да "направи Brexit“ след повече от три години нерешителност и закъснения.

Британците гласуваха с разлика от два процента – 52% „за“ и 48% “против“ – за развод с останалите 27 държави-членки на референдум през 2016 г. Повечето проучвания на общественото мнение показват леко мнозинство в полза на оставането в Европейския съюз днес.

Но партиите, подкрепящи втори референдум за Brexit, който би могъл да отмени първия, бяха разколебани при гласуването през този месец.

Освен това Джонсън посочи, че не планира да удължава преходния период след Брекзит след края на следващата година.

Предполага се, че Лондон и Брюксел ще използват 11-месечния период - сравнително кратък период за големи преговори - за да постигнат съгласие за нови условия, при които те могат да търгуват и да си сътрудничат по въпроси, вариращи от сигурността до защитата на данните.

Тимерманс написа, че решението на бившия премиер Дейвид Камерън да свика референдума за членство в ЕС за 2016 г. е грешка.

"Трябваше ли насила да се поставя проблемът? Изобщо не. Но ти го направи. И тъжното е, виждам, че те боли", пише той.

"И се страхувам, че ще има и още", предупреди Тимерманс.

Той е заместник на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Сред приоритетните му задължения е настояването на ЕС да приеме „Европейска зелена сделка“ за намаляване на емисиите и създаване на работни места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама