Главният прокурор взе на специален надзор кризата в Перник

12:13, 27 дек 19 / Общество 25 1692 Topnovini
1

Главният прокурор Иван Гешев взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник, съобщиха от прокуратурата. Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура – Перник.

Разследването се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. „Студена“. От това са настъпили значителни вредни последици. Разследването се води по за безстопанственост.

В хода на досъдебното производство следва да се изясни кога е бил достигнат критичният минимум на водата на язовира: имало ли е и какви са били водните загуби в периода 2017 – 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога.

Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. Студена,  дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители , както и дали е имало незаконосъобразно разходване.

Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във „ВиК-Перник“ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В ОП – Перник се води досъдебно производство за действия или бездействия на длъжностни лица от „ВиК – Перник“ за безстопанственост. Разследването се води от екип от прокурори от ОП – Перник и служители на ОДМВР – Перник. Извършват се интензивни процесуално – следствени действия на място, разпитват се свидетели. В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността „Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията са взети на специален надзор. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във ВКП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани