Нова интернет платформа започва да мери мръсния въздух в София

13:20, 27 дек 19 25 2316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичани ще могат да следят замърсяването на въздуха през нова интернет платформа, съобщи на пресконференция заместник-кметът Йоана Христова. Платформата е от типа „отворени данни“ и ще визуализира измерванията от сензорните станции, разположени на територията на Столична община и градовете партньори, част от пилотен проект airthings, финансиран от програма Балкани–Средиземно море 2014-2020, съобщи Йоана Христова в специално интервю за ТОПНОВИНИ още в края на ноември.

Всеки сензор ще визуализира данните за основните показатели на въздуха ФПЧ10, ФПЧ2,5, СО, Озон, NO2 и SO2, както и за метеорологичните параметри - температура, атмосферно налягане и влажност на въздуха. Също така чрез платформата ще може да се визуализират данните в реално време и в графичен вид на сайта: https://platform.airthings-project.com.

Данните, получавани от сензорните, са индикативни и не следва да бъдат сравнявани с данни, получени от референтна апаратура. Изборът на локациите, на които са поставени 22-а сензори, е направен на базата на научнообосновано предложение. За идентифициране на точните места е използван мултикритериен анализ в цифрова GIS-среда, който се обосновава на пространствено съчетание на редица фактори, между които цифров модел на релефа на града, температурните инверсии, локалните климатични зони, транспортната инфраструктура, застрояването, демографските данни.

Моделът отчита особеностите на Софийската котловина, както и Западно-Източните преносни ветрове, характерни за София. Сензорите за отчитане качеството на въздуха са поставени до големи възлови кръстовища, в жилищни зони, така и в периферията на града и в централна градска част.

Системата ще е свързана със съседни на България градове, така че ще може да се прави сравнение в реално време. Според заместник-кмета платформата ще трябва да работи поне 4 сезона, за да набере необходимите данни за изводи. Едва тогава общината, със събраните данни, ще представи предложения на Столичния общински съвет. „Смятам, че това е една добра стъпка от страна на Столична община да се опитаме да надграждаме това, което е постигнато в различни европейски градове“, подчерта Христова, предаде БГНЕС.

Докато събере необходимите данни, Столична община ще продължава да разчита основно на станциите на изпълнителна агенция „Околна среда“, уточни Христова.

Мирослав Гечев от компанията, която е разработила платформата, уточни, че през първите 3 години от пилотния проект са се ангажирали безвъзмездно да подменят сензорите.

Заместник-кметът Йоана Христова допълни, че на този етап не са правени изчисления колко ще струва на общината, след като изтече срокът, в който изпълнителите безплатно подменят устройствата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама