Най-вкусните сортове нар могат да се опитат на фестивала на нара в Азербайджан

20:00, 27 дек 19 / Любопитно 25 3816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нарът отдавна се е превърнал в символ на Азербайджан, където го наричат цар на плодовете. Той беше представен като един от талисманите на Първите европейски игри, проведени в Баку през 2015 година.

През последните години правителството на Азербайджан предприе редица стъпки за популяризиране на производството на нар чрез субсидии и фестивали на нара, предава БГНЕС. Фестивалът на нара се отличава не само с оригинални ястия от различни сортове нар, но и с изключителен дух на този национален празник.

Фестивалите на нара се организират в Гьойчай в централната част на Азербайджан всеки ноември от 2006 г. насам. Фестивалът се провежда през първата седмица на месеца, тъй като ноември е времето за събиране на реколтата на нар. Фестивалът се характеризира с поредица от панаири, викторини, конкурси, традиционни азербайджански танци и песни, за да се подчертае образа на Гьойчай като град, който може да се похвали с най-вкусните (и най-много сортове) нарове в страната.

Фестивалът е вид изложба на нара и продуктите, произведени от него. Сортове от всички села на Гьойчай се демонстрират на фестивала. Освен сортовете нар, са представени и сок от нар, „Нарданча“ - конфитюр от нар, „Наршараб“ - сос от нар, който се сервира с риба и месо, и ръчни изработки от нар.

Нарът е един от най-старите плодове, известен на човечеството и много популярен заради своите вкусови, хранителни и лечебни свойства. Смята се, че произходът на нар е от Централна Азия, откъдето се е разпространил в останалия свят.

Отглеждането на нар има дълга история в Азербайджан, където са открити гнили останки от нар от 1000 г. пр.н.е. Азербайджан се счита за единствената страна, в която растат всички сортове нар. Азербайджанският нар получава световно признание като един от най-добрите. Сортовете “Гюльовша”, “Весел”, “Шанди”, “Ширин”, “Чаграи гюльойша”, “Бала Мюрсал”, “Азербайджан гюльойшеси”, “Назикгабъг”, “Валас”, “Ири гила”, “Гърмъзъ габъг” се отглеждат в местните градини.

Дивият нар също е разпространен в Азербайджан. Сокът от нар и кората му се използват при лечението на до 20 заболявания. Кожата на нар, както и масло от семената му се използват в козметологията, фармацевтичното производство. Плодът неутрализира високото кръвно налягане, предотвратява рака със своите антиоксиданти, подобрява зрението и нормализира храносмилането. Една чаша сок от нар може да ви осигури 40% от дневната нужда от фолиева киселина и витамини А, С и Е.

Въпреки че нарът расте в различни региони на Азербайджан, тези, произведени в района на Ширван, се считат с най-високо качество. Регионът на Гьойчай е синоним на „истинските азербайджански нарове“. Гьойчай осигурява 20% от продуктите от нар, предлагани в страната. Той може да се похвали с най-подходящите климатични условия и почва за отглеждане на най-добрите нарове.

Миналата година в Азербайджан бяха събрани 170 000 тона нар. В Азербайджан 15 предприятия произвеждат продукти от нар. Азербайджан изнася нар в много европейски страни и в малки количества за САЩ, Канада и Австралия. В страната се отглеждат над 200 сорта нар. Градините с наровете се простират на територията на над 23 000 хектара, като се предвижда да обхванат 28 000 хектара през 2020 г. Приходите от износ на нар миналата година са над 12 млн. щатски долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама