Сливен: Как добрата комуникация между институциите предотвратява водна криза

15:32, 27 дек 19 25 3531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В последните седмици из медиите циркулират различни примери за справяне с проблеми, надвиснали над градове у нас. В търсене на чуждия опит сравняваме постиженията на чужди градове с преодоляване на замърсения въздух или проблемите с водоснабдяването.

Оказва се обаче, че и у нас има примери за това как може да се работи адекватно за предотвратяване на водна криза - с навременни решения, без прехвърляне на топката между институциите, без закъснели протести и търсене на оставки на всяка цена.

Сливен е една от най-големите общини в България. Територията й е близо три пъти по-голяма от тази на Община Перник. Сливналии бият и по население (125 268 срещу 97 181 души), както и по брой населени места - 46 срещу 24. 

Основен водоизточник за жителите на Община Сливен е язовир “Асеновец”, който също бе споменат в редица материали като една от проблемните точки, свързана с водоснабдяването в страната. Проверка на ТОПНОВИНИ показа обаче съществени разлики между действията на администрацията в Сливен и бившите ръководители на Перник. Резултатът - без фанфари и ангажиране на централната власт, сливналии преодоляват предизвикателствата и за момента водна криза там не се очаква. 

На пръв поглед - звучи неочаквано, но местните не са изненадани. Неслучайно миналата година Сливен бе удостоен със специалната награда „Зелен град" в класацията на Дарик радио,. Причините - градът преработва най-голям дял от битовите си отпадъци; има и най-малко спрямо предходната година превишение на нормите за фини прахови частици и все повече граждани се възползват от най-добрите технологии за пречистване на отпадъци.

Постъпките за овладяване на потенциална кризисна ситуация с водоподаването към гражданите са направени още в началото на годината. “Започнали сме още от началото на 2019-а да използваме помпените системи, да използваме вода и от “Тунджа”, така че да пазим водата в язовир “Асеновец” и да гарантираме устойчово водоснабдяване в Община Сливен”, сподели кметът на Сливен Стефан Радев. 

По думите му помпените системи могат до голяма степен да задоволят нуждите на града. 

Проблемът с тях е, че използването им е много скъпо и това натоварва изключително много финансите на ВиК Сливен. Цената на водата не може толкова бързо да се регулира и да се нагоди към толкова интензивно използване на помпените системи, но най-важното е да се осигури водоснабдяване на града.

Ако не завалят дъждове, вода в язовир “Асеновец” има за няколко месеца оттук нататък. Нашите разчети са, че с интензивно използване на помпените системи, трябва да издържим до пролетта, когато очакваме по-сериозни валежи”, отбеляза още градоначалникът на Сливен.

На същото мнение е и областният управител на Сливен Чавдар Божурски. Той заяви, че около 150 000 лева на месец са разходите за ползване на помпените станци на “Тунджа” и изрази опасението си, че ВиК дружеството ще може да издържи следващите месеци на този режим.

Пред ТОПНОВИНИ Божурски заяви още: “Говорихме за увеличение на цената на водата. Неслучйно ние към момента не фигурираме в областите, в които беше увеличена цената на водата, но ако продължат тези климатични условия и постъпването на необходимия поток от вода в язовира не бъде реализиран, ще се наложи и ние да поискаме увеличение на цената на водата в Област Сливен.”

Местната власт, ВиК дружеството и областната управа в Сливен си дават сметка, че в сухи години се налага да ползва водоснабдителната система „Тунджа“, за да бъде осигурено нормалното водоснабдяване на града. При нормални климатични условия водоподаването в града се осигурява само от язовир „Асеновец“, но към началото на декември е запълнен на около 34%.

Ситуацията в момента е под контрол. Доколкото е възможно, разбира се, тъй като и ВиК, и градът, и общината като цяло са зависими от климатичните условия. На този етап, след като сме провели необходимите разговори и консултации с всички институции, които са ангажирани по темата, мисля че сме взели необходимите мерки. Всичко обаче зависи и от това как ще се развият климатичните условия на територията на областта”, споделя още Чавдар Божурски.

Кметът Стефан Радев е умерен оптимист за ситуацията с водата в Сливен към момента: “Ако не завалят дъждове, вода в язовир “Асеновец” има за няколко месеца оттук нататък. Нашите разчети са, че с интензивно използване на помпените системи, трябва да издържим до пролетта, когато очакваме по-сериозни валежи.

Управляващите в Сливен знаят, че ключът за преодоляването на предизвикателства като това е в наврененната и адекватна реакция на институциите на местно ниво. И местната власт, и гражданите са наясно и кой трябва да носи отговорност в кризисни ситуации като тази в Перник.

Нещата са комплексни. По принцип ВиК операторите са тези, които експлоатират системата. Друг е въпросът, че в годините назад е допускано тези дружества да работят с много ниски цени на водата и оттам - да инвестират достатъчно средства в поддръжка и рехабилитация на водните системи. Това до голяма степен допринася за големи загуби във водоснабдяването, но така или иначе това са дружествата, които носят отговорност за водоснабдяването в градовете”, отбелязва кметът Стефан Радев и добавя, че за съжаление сега много места плащат цената на това, че дълги години назад цената на водата е държана ниска.

С оптимизъм завършва областният управител Чавдар Божурски: “До ситуацията в Перник няма да стигнем, тъй като тя е и пример докъде могат да стигнат нещата, ако своевременно не се вземат мерки. На този етап поне съм убеден, че това, което е необходимо го правим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама