Психолог: Новогодишните ни обещания не са истински цели

10:16, 28 дек 19 25 2199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще вляза във форма, ще откажа цигарите, ще спестявам пари, ще науча нещо ново - началото на всяка нова година е свързано с обещания, които даваме пред себе си. Само десет процента от нас обаче съумяват да спазят новогодишните си решения. Обикновено до средата на февруари повечето добри намерения за промяна са се изпарили, съобщи bTV.

Съвети как да опазите талията си по новогодишните празници

Новогодишните обещания и резолюции не са истински цели, не сме готови да се откажем от нещо, за да ги постигнем. Когато сме сити и доволни от празника – всичко ни изгледа лесно и на една ръка разстояние”, обяснява психологът Елена Димитрова – Ангелова, а Нова година е граница между старото и новото и ни изкушава да поставим ново начало.

Нашите желания обаче са много общи и им липсва конкретика. „Казваме си, че искаме „здраве”, но какво означава това? По-ниско кръвно?”, пита психологът и отбелязва, че за да реализираме своите желания, трябва да набележим конкретни стъпки и планове, в противен случай сме като хора, лутащи се в магазин, които не знаят какво искат да купят.

Много е важно целите, които си поставяме, да са лични и да ни вдъхновяват, а не да си ги поставяме заради другите и тяхното мнение. Също така трябва да отчитаме кои стъпки и неща зависят от нас и кои са непредвидени обстоятелства, които трябва да приемем.

СБЛЪСЪК: Завишават ли се изкуствено цените на кувертите по Коледа и Нова година?

За да можем да имаме хубави преживявания през 2020 г., е нужно да изпратим тази година с благодарност - и за хубавото, и за изпитанията, които са ни дали уроци. Ако сме недоволни от себе си тук и сега, ние се критикуваме и си самоотнемаме възможността за промяна, защото енергията ни отива в това да си бъдем врагове“, обяснява Елена Димитрова – Ангелова.

Търсенето на пречки, за да не реализираме своите цели, е „неосъзнат саботаж”, казва психологът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама