Язовир Бебреш е застрашен от изчерпване на полезния воден обем

16:40, 28 дек 19 25 3037 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Язовир Бебреш е застрашен от изчерпване на полезния воден обем. Основно от него се водоснабдява населението на Ботевград и селата Трудовец, Скравена и Врачеш – общо над 30 000 души.

Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов изпрати писмо до Директора на Басейнова дирекция "Дунавски район" с искане за временна забрана за ползване на водите на язовира за хидроенергийни цели.

Иван Гавалюгов остава кмет на Ботевград след протест в негова подкрепа

Искането е изготвено във връзка с получено писмо от Напоителни системи ЕАД - клон София за състоянието и причините за намаления воден обем в язовир Бебреш и мерките, които следва да се предприемат.

"Във връзка с неблагоприятните климатични промени, които наблюдаваме в последните няколко години в  нашия регион, изразяващи се най-вече във все по-дълготрайни периоди без валежи и намаляване общото количество валежи на годишна база, възниква сериозен проблем с осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване за населението на община Ботевград от повърхностни водоизточници. Особено важен и основен източник за това са акумулираните водни ресурси в язовир Бебреш", се посочва в писмото, съобщават от общината.  

Борисов тръгна по следите на загубената вода в Перник

Въпреки предприетите редица мерки за ремонтиране на инфраструктурата на Напоителни системи и общинската ВиК мрежа, все още загубите на водни количества са големи, а с оглед намаляващия приток към язовир Бебреш рискът от изчерпване на полезния воден обем става все по-реален. 

Към настоящия момент, наличните водни количества за питейно-битово водоснабдяване биха стигнали за по-малко от 40 дни. Голям консуматор на воден ресурс от язовир Бебреш се явява и изграденият и пуснат в експлоатация през 2014-та година МВЕЦ Бебреш. 

Водната криза в Перник стигна до Брюксел

На няколко пъти през изминалите години нивото на язовир Бебреш спадна близко до критичния минимум, а през есента на 2016-та година за първи път от неговото построяване се стигна до ниво „мъртъв обем“. Това предизвика и временна водна криза в най-големите населени места на община Ботевград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама