Борисов: Има вода в пещерите за Перник, бъдещето на ТЕЦ-овете ще се реши колективно

17:33, 28 дек 19 / Политика 25 5024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има вода в пещерите за Перник, обяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. По думите му от 1952-53 г. не са сменяни водопроводните тръби. Предстои полагането на 80 км тръби. "Всеки, който е допринесъл за сегашната криза, ще си понесе отговорността", подчерта премиерът.

Той благодари на старозагорското "ВиК" дружество, чиито специалисти сега помагат в Перник. Бойко Борисов припомни, че има кметове, които са отказали да участват в европейските проекти за подмяна на водните цикли, предаде БТА.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров изрази благодарност, че правителството е осигурило 1 млн.лева, с които са подменени водопроводните тръби от местността "Бешбунар" и сега гравитачно градът получава безплатно вода.

Водата в Перник е годна за пиене

Енергийно-промишленият комплекс „Марица изток” e тема за поне 5-6 години работа по него, коментира още Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. В контекста на "зелената сделка", постигната в Брюксел за достигане на нулеви емисии до 2030 г. и ограничаване на въглищата в индустрията, Борисов каза, че за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници, ще са необходими поне милиард евро. Борисов заяви още, че по темата е необходим консенсус и не може да се вземе еднолично решение.

"Това е нещо, което касае енергосистемата - 60% от тока се прави от ТЕЦ-овете. 15 - 20 000 души работят,  това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе", каза той. Премиерът добави, че ще се търси трансформация, но трябва да се гарантира и сигурността на хилядите работници. „Въпросът е хората да бъдат спокойни, че всеки ще има пенсия, ще има работна заплата и няма да бъде оставен на улицата”, посочи той.

Местят проблемния водопровод от пернишкия завод „Стомана“

Преди Новата 2020 година Бойко Борисов благодари на българите, които работят, за да осигурят стабилност за държавата, благодари и на колегите си в правителството. Той изрази неудовлетворение от "умишлено налаган скептицизъм". Мотото за следващата година на премиера ще бъде "Работа и стабилност".

До 2021 г. трябва да бъде открита нова многофункционална спортна зала, която ще бъде построена в Новия парк на Стара Загора. През новата година предстои изграждането на най-големия тунел в България. За строителството ще се конкурират български и австрийска фирма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама