Политолог: 2019 беше година на избори

09:51, 29 дек 19 / Политика 25 2304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Толкова много са събитията, че не мога да ги аранжирам. Годината беше много интензивна откъм политически събития. Мога да я дефинирам като година на избори. Четири избора – много силни. Два политически и два за различни позиции в прокурорската система", заяви в ефира на Нова телевизия политологът проф. Антоанета Христова.

„Това са избори, които подчиниха битките между опозиция и управляващи, между институциите на президентството и министерски съвет. Толкова ожесточено бяха активирани тези битки, че в крайна сметка ние гледахме една засилен битка, на много нива. Ще видим нейното разрешение или по-голямото й развитие през новата година”, смята Христова.

„ГЕРБ минава през една много сложна ситуация, която може да се нарече ситуация на очистване. Много политически партии са преживявали криза в такива ситуации, но с негативен резултат. Помните СДС и какво се случи с тях. Това, което прогнозираха хората, че след такъв тип криза ГЕРБ няма да се представи добре, не се случи. Защото лидерът успя да вземе на ръчен партията. Това ръчно управление засега дава добър резултат. То дава добър резултат и заради това, че около него няма конкуренция. БСП е в такава кондиция, толкова много битки и фронтове си е отворила вътре и вън, че не е възможно една партия в такава ситуация да се яви като алтернатива. Тя може да се опитва да бъде алтернатива, но не може да се заяви”, заяви политологът.

„В същото това време президентът играе много интересна роля. Бъдейки опозиция, убеден в това, че опозиционното му поведение е истинското, автентичното, това, за което той е избран. Той на практика иззема функцията на БСП, той е опозицията”, смята Христова.

Тя очаква, че проекцията на президента за далечното бъдеще е за политическа кариера и сериозно заявява желание за втори мандат. Според нея догодина ще се очакват още по-ожесточени сблъсъци между президент и премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама