Снежен понеделник със силни ветрове

07:20, 30 дек 19 25 2983 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жълт код за силен вятър е обявен за 8 области в страната днес, сочи справка на сайта на НИМХОпасното време ще засегне цяла Източна и част от Южна България. Предупреждението е в сила за областите Добрич, Шумен, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Очакванията са поривите на вятъра да достигнат до 25 м/сек. Възможно е образуването на поледици, особено в по- високите части.

До обяд на места все още ще превалява сняг, но след пладне валежите ще спират и облачността от запад ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен, на места в югоизточната половина от страната и силен северен вятър. Преобладаващите максимални температури ще са между 0 и 5 градуса.

Над Черноморието ще преобладава облачно и ветровито време. На места ще има слаби превалявания от дъжд и мокър сняг. По-късно след обяд валежите ще спрат и облачността ще започне да намалява. Вятърът ще е силен от север. Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса. Температурата на морската вода е 10-12 градуса. Вълнението на морето ще се усили и ще е 4-5 бала.

Над планините през по-голямата част от деня ще е предимно облачно и ще превалява сняг. След обяд валежите ще спират и облачността над масивите от Западна България ще се разкъса. Ще духа силен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 3 градуса, на 2000 метра - около минус 9 градуса.

През последния ден от годината облачността ще намалее до предимно слънчево. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще бъде до умерен. Сутринта ще е по-студено, в отделни райони с минимални температури до около минус 10 градуса, но дневните ще се повишат и максималните ще бъдат между 3 и 8 градуса. В новогодишната нощ отново бързо ще се заоблачи, а северозападният вятър ще се усили и с него към сутринта ще започне да нахлува студен въздух.

На 1 януари облачността ще е променлива, на изолирани места, главно в планините, ще превали слаб сняг. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще се усили и с него дневните температури ще се понижат - максималните ще бъдат между 1 и 6 градуса. Сутрешните ще са по-високи в сравнение с тези в последния ден от годината, минималните ще бъдат между минус 3 и 2 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама