Шведски психиатър: Не се вслушвайте в Грета Тунберг, вслушвайте се в учените

19:19, 29 дек 19 / Свят 25 5066 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Не се вслушвайте в Грета Тунберг, вслушвайте се в учените”, това съветва известният шведски психиатър Давид Еберхард, заклеймен в родната си като човек, който отрича климатичните промени.

Причината – Еберхард е сред критиците на Грета. „Ако питате мен – тя не е нито дар, нито символ на промяната. За мен тя е 16- годишно момиче със синдром на Аспергер. И не мога да си обясня защо хората се вслушват в 16-годишно дете. По-добре е да се вслушват в учените”, коментира Еберхард в ефира на bTV.

Грета Тунберг към медиите: Дайте глас на тези, които имат нужда да бъдат чути

Според него възхищението към Тунберг е равносилно на модерен култ. „Няма нищо лошо в нейната ангажираност – тя е добра, но тя не казва нищо научно. Нейната стратегия е, че ние трябва да се паникьосаме, а хората никога не са достигнали до градивно решение, благодарение на паниката. Това е глупав начин да се реагира на трудни проблеми. Бих казал, че нейното послание към света е типично за начина, по който тийнейджър със синдрома на Аспергер би реагирал. Няма нищо лошо, проблемът е защо хората се вслушват в нея. За мен това е тотална лудост”, казва още психиатърът.

По думите му Тунберг е придобила световна популярност благодарение на добър ПР и известните си родители – майка ѝ е прочута оперна певица, а баща ѝ е от известно семейство. Ако друг тийнейджър, но без подобна среда започне протест пред шведския парламент, така както направи Грета, вероятно никой няма да се интересува от това, смята Еберхард.

Грета Тунберг е „Личност на годината“ за 2019 г.

„Тя е малко като рок звезда по шведската телевизия, държавните медии – навсякъде. Ако отричаш Грета, съответно отричаш измененията в климата. Вярвам, че климатичните изменения са огромен проблем за всички, но нейните решения не са правилните. Ако го кажете в Швеция, веднага ще се обърнат към вас като отричащ измененията в климата. Това е типично за религиозен култ. Трябва нова религия и това е тя", коментира той.

"Ако искаш устойчива промяна, трябва да се съсредоточиш върху науката и прогреса, а не да се опитваш да започнеш диктатура, която да владее света чрез климатична цензура”, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама