Експерт: ВиК отрасълът не трябва да се централизира изцяло

08:49, 30 дек 19 25 2136 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„На места държавните ВиК дружества се справят много добре, на други – много зле. Ако има някаква централизирана шапка, която да уточнява основните процеси на работа навсякъде, може би ще се постигнат добри резултати. Но знаем и примери с холдингови дружества, които не водят до добри резултати“. Това коментира пред БНР инж. Иван Иванов, председател на Управителния съвет на Българската асоциация по водите, относно идеята на премиера Бойко Борисов всички ВиК дружества да бъдат под шапката на държавата. 

Борисов иска ВиК дружествата да се обединят в едно държавно

Отрасълът има регионален характер, подчерта той и изказа мнение, че не би трябвало да се централизира изцяло.

„Трябва да оставим възможност на кметовете да слагат и те условията на масата за тези услуги“, посочи той.  

Според него дълги години проблемите са били игнорирани с идеята, че България е богата на водни ресурси, а водата си тече. След случая „Перник“ обаче инж. Иванов прави изводите:

„Климатичните изменения са факт. Те водят до периоди на безводия. Респективно ние не можем да си позволим да пилеем водните ресурси, както досега с 60% загуби по водоснабдителните системи. Вторият извод е, че ние не сме подготвени за подобни кризисни ситуации, въпреки множеството документи, които се готвят и са в сила. Ние като че ли пак сме игнорирали този проблем, който е във фокуса на държавите в Европа. Трябва да мислим вече в друг контекст, именно изменящия се климат и необходимостта да съхраняваме и използваме рационално водния си ресурс“.

Управлението на едно ВиК дружество не е проста работа, подчерта специалистът. По думите му проблемите в сектора не може да се решават от днес за утре, а трябва системна работа.

Трябва да се осъзнае, че без пари не могат да се постигат добри резултати, както и без мотивирани хора за работа, категоричен е инж. Иванов. Според него заплащането на ВиК дружествата е срамно ниско и много трудно се задържа експертен персонал.

Според инж. Иванов трябва да се помисли върху структурата на ценообразуването на водата, скритите вътрешни данъци и т.н., за да се прецени каква част отива в реални инвестиции и подобрения на услугата. По думите му голяма част от цената сега отива по различно предназначение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама