Със страховитите маски и чанове кукерите гонят злите сили

10:45, 01 яну 20 25 5912 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Идеята на кукерите и на всички хора в този обичай е една – да се прогонят злите сили, да се прогонят злите духове. Цялата група обикаля селото къща по къща, със страховитите маски, с косюмите, с чановете, влизат във всяка къща да прогонят злите сили, танцуват за здраве, плодородна година, берекет. Това разказва Людмил Йорданов – млад мъж, който с гордост изтъква, че е трето поколение артист-кукер и майстор на кукерски маски, предава БГНЕС.

Бащата на Людмил, а преди това дядо му, са изработвали кукерски маски и са били кукери. Всъщност той, освен че се занимава с изработването на ритуални и сувенирни кукерски маски, е и занаятчия, и дърворезбар. Самият Людмил завършва висшето си образованието и поема по стъпките на баща си, като продължават да изработват маски.

„Още когато съм бил детенце, моят баща и дядо ми показаха този древен български обичай, въведоха ме в самия ритуал, сложиха ми кукерските дрешки, малките звънчета и редом с другите дечица от групата от селото, скачахме за здраве и гонихме злите сили и духове“, разказа той.

Много хора задават на Людмил въпросът какво е да си кукер, а той и пред нас отговаря, че няма как да се опише това чувство. „Когато сложиш костюма, тежките чанове, маската и си заобиколен от приятели, хора, които продължават тази традиция, и енергията просто е неописуема, усмивката не може да падне от лицето ти с дни“, разказва младият мъж.

Традицията на кукерите, на сурвакарите, сурвашкарите или мечкарите, бабугери - в различните краища на България се казват по различен начин, припомня Людмил и допълва, че се изпълнява по различен период на годината. „Някои групи се правят на 1 януари. В Пернишкият регион, където са нашите сурвашкари, са на 14 януари, в други краища на България са по различно време.

Младият мъж е лаконичен и за това което е най-важно, според него, в кукерското облекло. „Няма как да бъде един кукер без страховита маска. Това е абсолютно задължителен елемент - да има страховита маска и чанове. Чанове, звънци, хлопки, хлопатари, в различените краища се казват по различен начин. Идеята на страховитите маски е да бъдат по-страшни от злото и да прогонят злите сили. Също така и с чановете, с благозвучния звън на чановете да прогонят злите духове. Така, че без чанове и маска няма как“, отговаря той.

Тази година Людмил и баща му решават и да сформират тяхна, независима сурвакарска кукерска група. “Да не сме нито към някоя община, нито към някой град, нито към някое село. Просто наша личен ансамбъл, с който да можем да съберем всички приятели, всички хора, които имат желание да присъстват, да вземат участие и да продължат тази българска традиция са добре дошли. Ще ги оборудваме - костюм, звънци ще им сложим“, разказа той.

За групата ще бъдат и всички средства от първата им галерийна изложба, която продължава до 2 януари . Тя се казва “Йорданови АРТ и приятели” - така се казва и групата им. Всички средства от изложбата ще бъдат за нея - да се купят звънци, да се ушият костюми, да се направят маски… „И да се явим както на идния фестивал в Перник, да обиколим Родината, да отидем в различните държави дори, за да покажем колко е богат и пъстър нашия фолклор и традицията“, споделя Людмил Йорданов.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Cardemepe 06:57, 25 мар 23

brand name cialis online What Is Tegretol

2 FarmFourl 20:37, 08 фев 24

it depended on your partners sperm count priligy tablet

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама