Великотърновската прокуратура се самосезира за случая в Дома за хора с деменция (Обновена)

16:15, 02 яну 20 25 3302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово. Внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември миналата година констатира изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

„Към момента са настанени 57 лица, при капацитет 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени", пише омбудсманът. Установен е случай на скоро настанен човек с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра.

Най-притеснителен, според обществения защитник, е фактът, че от началото на 2019 г. до момента на проверката има 24 смъртни случая в дома. При проверката си експертите установяват лоши санитарно-битови условия за живот за настанените и пренаселеност.  Домът има два санитарни възела и един душ за всички. Коридорът на спалните помещения е отделен от административната част с решетка, която е заключена.

Министър Деница Сачева обяви, че социалното министерство започва проверка на случая. По нейна информация са изпращани препоръки към дома през 2013 година. Министърът няма данни дали оттогава дали домът е бил проверяван, съобщи БГНЕС.

Окръжната прокуратура във Велико Търново се самосезира по случая, предаде bTV. Започнала е проверка в дома, а до утре на обяд ще има и конкретни резултати. По първоначална информация не са получавани сигнали за лоши условия и унизително отношение в дома.

За БНР кметът на Сухиндол Пламен Чернев заяви, че за болните се полагат нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за разширение на дома и подобряване на условията. Чернев и директорката на дома Вера Дукова си обясняват високата смъртност с лошото здравословно състояние на хората.

"Не съм съгласна с констатациите на органите на омбудсмана. Смятам, че каквото е по нашите възможности, обгрижването на хората е направено. Имаме 24-часово медицинско присъствие", коментира Дукова.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама