Почина човекът, преобразил NBA

10:35, 02 яну 20 / Спорт 25 3109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дейвид Стърн, който е отговорен за ръста на популярността на NBA и превръщането на асоциацията в глобална спортна централа, докато изпълняваше функциите на комисар от 1984 до 2014 г., почина днес на 77-годишна възраст. Стърн претърпя мозъчен кръвоизлив и операция през миналия месец, но не успя да се възстанови., съобщи БГНЕС.

Стърн, който бе цели 30 години комисионер на NBA (най-много в историята на баскетбола), преди да бъде заместен от Адам Силвър на 1 февруари 2014, бе в тежко състояние след като претърпя спешна операция на 12 декември в Ню Йорк след внезапен мозъчен кръвоизлив.

По време на неговия дългогодишен престой начело, лигата се увеличи със седем нови организации, повиши приходите си, разшири телевизионното покритие, а освен това бе дадено и началото на Женската лига, както и тази за развитие на играчите.

По време на управлението си Стърн участваше и в инициативи, които оформиха лигата, като допинг политика, система за лимит на финансовите възнаграждения, както и дрескод. Бившият комисионер обаче бе най-известен с това, че трансформира NBA в един глобално-телевизионен феномен. Под негово ръководство лигата отвори 13 офиса и през 1990 стана първият американски спорт, който провежда мач от редовния сезон на първенството си извън територията на Щатите, когато Финикс Сънс игра с Юта Джаз в Япония.

Той влезе в баскетболната „Зала на славата“ през 2014 и в тази на FIBA две години по-късно. „Дейвид пое лигата, когато тя беше на кръстопът. Той бе в основата за много рекламни и маркетингови партньорства и програми за социална отговорност, които предоставиха играта на милиарди хора по света. Заради Дейвид, NBA е наистина глобална марка“, сподели сегашният комисионер на лигата Адам Силвър. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама