Караниколов обеща цената на водата в Перник да не се увеличава

15:03, 02 яну 20 25 2618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цената на водата в Перник няма да се увеличава, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов днес, цитиран от БТА. Той обясни, че утре местното ВиК ще излезе със становище, че няма да подпише нарастването на цената на водата в Перник.

"Не може в кризисно положение, при което не се подава вода, тя да е по-скъпа", категоричен е Караниколов. Той допълни, че се подготвя нов график на водния режим.

Експерт: Аварийният план за Перник е след дъжд качулка

"Притокът в язовир "Студена" е увеличен с 20л/сек. в резултат на снеготопенето и предприетите мерки", съобщи още министърът. По думите му наличният обем на водоема се запазва 2,6 млн. куб.м.
"Имахме няколко проекта, с които искахме или да почистим земна маса, или да я трамбоваме, но към момента експертите от ВиК ни предупреждават, че при такива действия ще направим замътяване", посочи Емил Караниколов и обяви, че е взето решение на десет локации по река Струма към Перник да се направят сондажи. Те ще се използват в случай на необходимост за доставка на вода.

Вероятно утре, или вдруги ден, ще се направи анализ за 48 часа на водосбора от пещерни извори. "Ще проследим за колко време ще се възстанови водата, която ще изтеглим от изворите. Ако е толкова бързо, колкото очакваме, ще можем да предприемем по-мащабни действия", коментира Караниколов. "Още на 31 декември са пристигнали обещаните от правителството пари в община Перник и сега кметският екип прави възлаганията на обектите", допълни министърът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама