Двама български моряци изчезнаха в Норвежко море (ОБНОВЕНА)

23:00, 02 яну 20 / Свят 25 3911 Topnovini

Публикувана в 20:30, Обновена 23:00

Инцидент край Норвегия с кораб на Параходство Български морски флот. Двама българи са паднали зад борда на „Стара планина”. Няколко часа е протекла спасителна операция с участието на два норвежки хеликоптера.

Часове по-късно норвежката брегова охрана е приключила операцията по издирването на двамата моряци поради изчерпани шансове пострадалите да са оцелели, предвид метеорологичните условия в района. Близките на загиналите са уведомени.

Времето в Норвежко море е било изключително неблагоприятно. Корабът за насипни товари се намира в открито море, извън норвежки териториални води, но в зоната на отговорност на Норвегия.

Плавателният съд е строен през 2007-ма година и плава под флага на Малта. Курсът му е бил от Мурманск за Констанца.

Капитанът на кораба е подал сигнал веднага до спасителния координационен център на Норвегия.  Норвежката морска служба, която е изпратила незабавно хеликоптери. Те са търсили падналите зад борда моряци, самият кораб бил на 65 мили в открито море, предава Нова телевизия.

Посланикът ни в Осло Вера Шатилова е в контакт с местните власти, включително със Съвместният спасителен координационен център. На борда на товарния кораб „Стара планина“ се намират 19 души – 18 български граждани и един гражданин на Украйна. Корабът е на 400 км югозападно от град Будьо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани