Борисов показа строежа на „Балкански поток” от птичи поглед (ОБНОВЕНА)

13:20, 03 яну 20 / Политика 25 3059 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана 11:35, Обновена 13:20

Премиерът Бойко Борисов показа вече построеното трасе от „Балкански поток” край сръбската граница от птичи поглед.

Построеният участък е от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен.

„Балкански поток се строи с пълна мощност, краят на трасето не се вижда в едната и в другата посока. Да видят хората какви огромни съоръжения се правят. По над 5 км на ден се работи. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекцията на изграждането на газопреносната инфраструктура „Балкански поток“ в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

„150 км вече са положени, над 18 000 тръби. Това е „Балкански поток”. От първия ден, в който сме стартирали, след като направихме изрядни процедури, се строи на пълна мощност. Няма Нова година, няма събота, няма неделя. Да видят хората какви огромни съоръжения се правят. И след това тръбите се зариват и отгоре се слага царевица, жито. Това са 150 км”, каза премиерът.

„Всичко това е с абсолютно спазени брюкселски процедури и препоръки. Всичко е пипнато от човешка ръка”, добави още той по време на обиколката си.

По думите му, трасето на газопровода преминава през територията на 11 области, а в момента се работи по участък с дължина 45,2 км, разположен на територията на област Плевен. „Към момента са доставени тръби за 215,20 км”, подчерта Борисов.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че се работи впечатляващо бързо и че строителните дейности се изпълняват в график по всички български и европейски процедури.

„България спазва всички процедури като член на ЕС - обжалвания, търгове, всичко мина. От първия ден досега по над 5 км на ден се работи. Неслучайно го наричаме и така сме го презентирали в Брюксел -  газов хъб Балкан – защото той ще обслужва Балканите“, акцентира още Бойко Борисов. „ 45 минути летим над изграден газопровод. Вече на много места тръбите са под земята, заваряват се по американска технология“, отбеляза министър-председателят Борисов.

Борисов каза още, че у по проекта са доставени 18 хиляди тръби общо, а допълнително 3700 са на бургаското пристанище. Премиерът изтъкна, че сроковете за изпълнението за изграждането на „Балкански поток“ ще бъдат спазени и цялото трасе ще бъде готово в края на май.

„Ние имаме геостратегически интерес да си останем в газопреносната мрежа. България е регионален стратегически газоразпределителен център на Балканите. Това означава, че тук ще идва газ от много страни, а България ще получава транзитни такси“, отбеляза премиерът Борисов. Той добави, че заедно с изграждането на интерконектора с Гърция страната ни ще постигне реална газова диверсификация.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама