Българските моряци от кораба "Стара планина" остават в неизвестност

21:29, 03 яну 20 / Общество 25 2818 Topnovini

Двамата български моряци, които вчера паднаха зад борда на кораб "Стара планина" в Норвежко море, все още са в неизвестност. Плавателният съд остана в района до 14.00 часа днес и вече е на път към румънското пристанище Констанца, съобщи БНТ. Разследването по случая се води от Малтийската морска администрация, тъй като корабът плава под флага на Малта.

Двама български моряци изчезнаха в Норвежко море

От "Параходство български морски флот", собственик на плавателния съд съобщиха, че последно корабът е проверяван на 9 декември. Контролните органи не са открили нередности. Норвежкият спасителен координационен център прекрати спасителната операция още вчера.

Спират издирването на двамата български моряци в Норвежко море

"Много силен вятър, високо вълнение, 8-9 метрови вълни, студена вода. Смятат експерти от спасителния център, че човешко тяло без жилетка, без специален костюм не може да издържи повече от 1 час в такива условия. Установяваме връзка с полицейските власти в района, който е в близост до мястото на инцидента", обясни българският посланик в Норвегия Вера Шатилова-Мицарова.

Според специалисти, при такива тежки метеорологични условия моряците не би трябвало да излизат на палубата, без разрешение на капитана и уведомяване на дежурните на мостика. Те задължително трябва да бъдат обезопасени с колани и да имат специално облекло и спасителни жилетки.

Според вицепрезидентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани к.д.п. Димитър Димитров вероятно това е някаква аварийна ситуация, в която някой някъде е излязъл да свърши работа. Той обясни, че на всеки кораб има процедура за действия на екипажа при падане на човек зад борда. Тогава капитанът незабавно уведомява най-близкия Спасително координационен център, спира кораба, пуска спасителна лодка и човекът се прибира.

Капитанът на кораб "Стара планина" ще извърши вътрешно разследване за причините, довели до инцидента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 103 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.