НАТО прекратява мисията си в Ирак

13:43, 04 яну 20 25 1976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАТО прекратява тренировъчните мисии в Ирак, съобщи говорител на Организацията пред АФП. Това става след убийството на иранския военен генерал Касем Солеймани, който бе ликвидиран с американски дрон на летището в Багдад в петък.

Мисията на НАТО в Ирак, която наброява стотици военнослужещи от различни държави, обучава силите за сигурност на страната по искане на правителството на Багдад. Основна цел е да бъде предотвратено завръщането на групировката Ислямска държава.

По-рано Швеция и Дания също съобщиха, че прекратяват тренировъчните си мисии в страната. 

САЩ разполагат още 3 000 военни в Близкия изток след убийството на Солеймани

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че убивайки генерал Касим Солеймани, САЩ са извършили тежко престъпление, което Иран няма да се забрави, предаде РИА Новости.

Престъплението ще остане в историята като едно от най-тежките срещу иранската нация. Американците не разбраха каква голяма грешка са направили. Те ще се сблъскат с последствията от това престъпление не само днес, но и през следващите години“, каза Рухани, който посети членовете на семейството на починалия генерал.

„Генерал Касем Солеймани беше не само военен командир и архитект на важни операции, но и изключително талантлив политик и стратег“, подчерта Рухани. 

Хиляди иракчани изпратиха Солеймани

Днес хиляди опечалени се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад в памет на иранския
генерал Касем Солеймани, убит при въздушен удар на САЩ в Ирак. Междувременно стана ясно, че снощи САЩ са нанесли втори въздушен удар над Ирак, северно от Багдад. При него са загинали шестима души, а трима са пострадали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама