10 неща, които не знаем за себе си

15:50, 04 яну 20 / Любопитно 25 3455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В удивителната природа има милиарди интересни неща. Ето десет неща, които не знаем за собственото си тяло, обобщени от руски сайтове и представени от БГНЕС.

Стомахът е по-умен, отколкото си мислим - той има повече неврони, отколкото повечето животни имат в мозъците си. Всъщност, струпването на неврони в тази част от организма е толкова сложно и изобилно, че някои го наричат "втори мозък” на човешкото същество. Стомахът е уникален с това, че той доста успешно може да "мисли” сам за себе си, тоест,да храносмила без реално да мисли за този процес.

Космати като шимпанзе - не е грешка! - на квадратен сантиметър от тялото има средно по 500 космени фоликули.

Човекът е биологично чудо - всеки започва съществуването си като перфектно симетрична топчица от клетки, а накрая достигаме до състояние, в което имаме предна и задна страна и лява и дясна половина. Как една сферична клетка завършва с формирането на толкова сложни отвори като очите, ушите или ноздрите? Тя трябва да се сплеска, извърти и да промени доста формата си.

Отчасти човекът е вирус - една от най-големите изненади е, че доста голяма част от човешкото ДНК съдържа вируси. Вирусите могат сами да се възпроизвеждат и някои от тях трябва да влязат в ДНК като в приемник, за да се дублират. Ако вирусът навлезе в сперматозоид или яйцеклетка, то следващото поколение може да носи ДНК на вируса във всяка една от клетките си. Това се е случвало толкова често в еволюцията, че най-малко 9% от нашия геном е производен от вируси.

Не можете да се гъделичкате сами - … освен ако не страдате от шизофрения. Гъделичкането е смятано за ключова част от човешките взаимоотношения, особено при децата и родителите. Не можем сами да се гъделичкаме, защото нашият мозък знае какво да очаква. За шизофрениците обаче не е толкова лесно да разпознаят докосването на своята собствена ръка.

Вашето тяло е по-младо от самите вас - човешкото тяло се променя постоянно. Дишате, издишвате, храните се, отделяте вещества. Приемате в организма си молекули и на секундата отделяте други. Ако сте преминали възрастта на пубертета, то няма вече дори една клетка от организма ви, която да е от вашият бебешки период.

Частична слепота - за съжаление очите имат "фабрична грешка”: и двете имат сляпа точка. Тази област е достатъчно голяма, за да причини доста проблеми за онези, които загубят зрението на едното си око. Ако, обаче, виждате и с двете очи, то сляпата точка няма да ви навреди.

Способни сте да броите без броене - когато ви покажат счетири предмета на едно място, не е необходимо да броите колко са, за да установите броя им. За такива малки количества вие имате изграден инстинкт за брой предмети.

Понякога може да нямате собствена воля - това често е доста оспорвана тема: дали сте свободни да направите вашите собствени решения или те са повлияни от сили извън вашия контрол? Нагледен е примера с изследвания на пациент: докато преглеждал мозъка на пациента, лекарят му казал да си мръдне ръката, когато пожелае. Тогава изследователят установил, че мозъкът ни регистрира желание да поместим ръката си дори преди самият човек да разбере, че изпитва тази нужда. Оттам идват и предположенията, че хората могат да действат импулсивно, без да взимат решение за това. После просто ни се струва, че сме направили нещо по собствена воля, защото сме обмислили действието си, след като се е случило.

Ивици по тялото - много бозайници имат ивици: котките, например, имат ясно изразени линии или петна по телата си, които се появяват, когато определени клетки започват да проявяват различни гени. Хората не са по-различни, просто нашите ивици не са видими. Съществува болест, при която точно тези линии в тялото излизат на показ - "Блашкови линии".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама