Миланович е новият президент на Хърватия

20:44, 05 яну 20 / Свят 25 1908 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият премиер - социалистът Зоран Миланович печели президентските избори в Хърватия. Той изпреварва с над 6 на сто Колинда Грабар Китарович, досегашния държавен глава на Хърватия. Това сочат първите социогически проучвания,  съобщи БГНЕС.

Миланович получава 53.25 % от гласовете. За Китарович са гласували 46.75 на сто.

Хърватия избира президент на балотаж

В Хърватия днес се проведе балотаж на седмите президентски избори в страната, като право на глас имаха близо 3.8 милиона хървати. Първите официални резултати се очакват след около час.

Кой е Зоран Миланович?

През 2011 г. роденият в Загреб Миланович беше назначен за министър-председател, лидерът на Социалдемократическата партия /СДП/. Правителството под негово управление, обаче, не успя да оправдае очакванията и да приложи на практика така необходимите реформи, което пък доведе до политическо покровителство на различни хора и влоши икономическата обстановка в страната. Това доведе до загуба на парламентарните избори. Впоследствие Миланович загуби изборите за лидерския пост в партията му, и се оттегли от партията.

След оттеглянето му от политическата сцена, Миланович управлява мениджърско-консултантска фирма, като негови клиенти са албанския премиер Еди Рама, и други политици. Още през юни 53-годишният социалист даде заявка за участие в президентските избори, като избра мотото „Президентът с характер“ с леко намигване към репутацията му на човек, който не се отказва. В редица интервюта той описва себе си като човек с „ляво сърце и консервативна глава“, и често е критикуван заради високомерния си подход към медиите. Миланович обещава да превърне Хърватия в демократична страна с ценности като равноправие в обществото и независима съдебна система.

Роден в Загреб през 1966 г., Миланович е с юридическо образование и е запален боксьор-любител. По време на войната за независимост на Хърватия в началото на 90-те години на миналия век Миланович бе служител във външното министерство на страната. По-късно е заемал постове и в мисиите на ЕС и НАТО в Брюксел. Зоран Миланович е женен, с две деца. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама