Ето къде ще "спасяват" кръста на Богоявление

06:15, 06 яну 20 25 2489 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Момчета и мъже от цяла България ще участват на Богоявление в ритуала по изваждане на Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни

В София великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен от 13:00 часа в парк „Езерото” в квартал „Дружба 1”. Десет минути по-рано литийно шествие ще тръгне от храм „Св. преп. Наум Охридски“, а водосветът ще започне на западния кей на езерото. Записването на желаещите да участват в надпреварата за изваждане на кръста от водите на езерото започва час по-рано. Куражлиите трябва да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност.

В Калофер тази година две ще са групите мъже, които ще играят хоро във водите на река Тунджа. Рано до рано калоферци се хващат и нагазват във водата, за да я накарат да „заври”, пеят песни, а гайдарите ги съпровождат. В другия край на града влиза друга група. Едните не искат в мъжкото хоро „пришълци”, бранят хорото да е само от калоферци. В годините обаче мъжкото хоро привлича българи от цялата страна.

В 09:30 часа тръгва шествието в Карлово от площад „Васил Левски“ до Желязков мост, където в 09:45 часа ще се случи Великият Богоявленски водосвет с хвърляне на кръста, а смели мъже от Карловско ще скочат в ледените води, за да го спасят.

В Пловдив в 12:30 часа ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет пред Водната палата на р. Марица. В 13 ч. кръстът ще бъде хвърлен в ледените води на реката.

В Бургас от катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в 11.30 часа към ул. "Александровска", ул. "Ал. Богориди" и Моста, ще потегли литийно шествие за спасяване на Светия кръст. Самият ритуал с хвърлянето му в морските води е насрочен за 12.00 часа.

В морето край Варна в богоявленския ритуал ще бъдат ангажирани катерът „Г. Раковски”, лодка тип ”Зодиак” на ВМС и военни водолази. При по-добри метеорологични условия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще хвърли кръста от борда на бойния катер. И трите добруджански крайморски общини организират ритуали на Богоявление по вадене на светия кръст от водите на Черно море. Ритуалът по вадене на кръста в Балчик започва в 12 часа. Първи ще скочат за кръста на брега край нос Шабла на къмпинг „Добруджа“ и край село Дуранкулак. Ритуалът е предвиден за 10,30 ч. Час по-късно, в 11,30 ч., смелчаци ще се хвърлят за божия кръст от плажа край село Крапец. Община Каварна също ще спази традицията, отбелязвайки Йордановден със спасяване на богоявленския кръст на буна 2 в морска зона Каварна от 11 часа.

В Плевен в 12.30 часа по традиция по повод големия християнски празник ще се извърши и ритуалното хвърляне на кръста във водите на река Вит в района на Историческия мост край с. Ясен. Артистите на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" ще пресъздадат обичая във вида, характерен за Северняшката етнографска област. Ще бъде отслужен молебен за здраве и благоденствие от свещеници на Плевенската митрополия. Победителят, хванал пръв кръста, ще получи парична награда.

В Русе в надпреварата за кръста ще бъдат допуснати само 10 души, предупреждават организаторите от Русенската митрополия и общината в крайдунавския град. Записването започва в 10.30 ч.до Морската администрация.

В Кърджали тържественият Богоявленски ритуал ще започне по-рано – още в 9.00 часа и в него ще участва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Празничното богослужение ще възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който ще благослови бойните знамена. Светият кръст ще бъде хвърлен във водите на река Арда.

По традиция в 12.15 часа в парк „Йордан Капсамунов“, до комплекс „Езерото“ в Стара Загора, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще извърши Великия Богоявленски водосвет и ще хвърли Богоявленския кръст.

Традиционното хвърляне на кръста в река Осъм в Ловеч е от 11.40 часа от Богоявленския мост на площад „Екзарх Йосиф I”.

Във Видин от 11.30 ч., на Градския плаж при крепостта „Баба Вида“ ще се проведе обичаят по хвърлянето на кръста в реката. Желаещите да участват в него ще бъдат записвани на място. Община Видин ще връчи парични награди на победителя и на първите записали се десет души.

С шествие, в което ще се включат всички, решили да "спасят" богоявленския кръст, тази година ще бъде дадено началото на честването по повод Йордановден във Враца. Колоната, съпроводена от духов оркестър и танцьори от ансамбъл "Хемус", ще тръгне от поляната над моста при разклона за Згориград и ще се отправи към река Лева. 

Под звуците на народна музика смелчаците ще изиграят мъжко хоро в ледените води, след което ще бъде отслужен Велик водосвет и хвърлен кръста. Във връзка със запазване на традицията и автентичността на обичая, Община Враца апелира всички участници в "спасяването" на кръста да бъдат облечени в народни носии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама