Мария Габриел: Европа е лидер в иновациите и научните изследвания

09:37, 06 яну 20 / Политика 25 2048 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Европа има своите трудности и начин да се справя с предизвикателствата, тя обаче е силна, когато е обединена и показва силните си страни. Европа е едва 7% от световното население, но 20% от научните изследвания и иновациите в света произлизат от нея“, каза в интервю за bTV българския еврокомисар Мария Габриел, която е с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“.

Мария Габриел вече е зам.- председател на ЕНП

Относно бюджетът, който ще управлява, те уточни, че за програмата „Хоризонт Европа“ съюзът ще отдели 100 млрд. евро, а за „Еразъм“ предложението на ЕК е за двойно увеличение – 30 млрд. евро.

„Досега 14 000 българи са се възползвали от програмата. Знам, че младите българи ще харесат предложението ми и за „Зелен Еразъм“, коментира еврокомисарят.

По думите ѝ едва 5,6% от програмата „Хоризонт Европа“ се усвояват от страните, присъединили се към ЕС след 2004 г. „За мен ще бъде важно да окуражим инвестирането не само чрез тази програма. Вече сключихме и споразумението за суперкомпютъра и сме влезли в оперативна фаза. Иска ми се България да се превърне в един регионален иновационен хъб. Моята цел бе компютъра да е европейски – това означава, че инвеститорите от другите части на Европа ще имат достъп до него, ще могат да ни предлагат решения“, коментира още Габриел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама