Честваме света Нина

06:30, 14 яну 20 25 2209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Православната църква чества света Равноапостолна Нина, покровителка на Грузия.

Имен ден празнуват всички, кръстени Нина, Нино, Адам, Калчо.

Името е с древен вавилонски произход – Нина се е наричала богинята на плодородието. Среща се и в индианските племена и означава „огън“, „пламък“.

Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил роднина на свети Георги Победоносец, а майка й - сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесетгодишна света Нина заминала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (дн. Грузия). Там тя започва да разпространява вярата в Исус Христос. По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо пиршество. Изведнъж тогава се случва чудо. Езическият идол, който е обект на молитви от страна на местните жители, бива поразен от мълния и всички изпадат в паника. Легендата гласи, че именно Нина е предизвикала това, тъй като се помолила на Бог да спре езическите действия на грешниците

Случилото се кара Нина да остане в днешна Грузия и да продължи живота си там. Тя успяла да установи християнска църква в Грузия и да покръсти много грузинци. Началото било трудно, защото владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник. С огромна вяра, настойчивост и смирение, Света Нина успяла да го покръсти. След него, неговите поданици лесно се приобщили към православната църква. След като приела Христовата вяра, владетелят Мириан станал значима личност за православието, както Свети император Константин (чества се на 21 май). Света Нина е приемана за просветителка и Небесна покровителка на Иверия (Грузия).

Света Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние. След смъртта й православието започва да я почита като светица.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама