Църквата възпоменава пренасянето на мощите на свети Йоан Златоуст

06:30, 27 яну 20 25 1988 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Православната църква чества Пренасяне мощите на свети Йоан Златоуст.

На този ден се възпоменава тържественото връщане на светите му мощи на 27 януари 438 г. от Комана в Цариград и полагането им в църквата "Св. Апостоли", където била погребана и причинителката на неговите страдания, императрица Евдоксия, съпруга на източния император Аркадий.

Босфорът почернял от лодките на посрещачите, както било и при връщането на светителя от първото заточение. Синът и дъщерята на Аркадий и Евдоксия – Теодосий ІІ и сестра му Пулхерия се молели пред гробницата на свети Йоан Златоуст за опрощаването на техните родители. През време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и сега почиват в катедралата "Св. Петър".

Свети Йоан Златоуст е един от тримата светители (вселенски учители) наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов. Той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. Бил е епископ на Константинопол шест и половина години. Светите му мощи почиват в катедралата "Св. Петър" в Рим. Чества се още на 13 ноември и на 30 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама