Дахер Дахер: Тръмп иска да унищожи цели древни култури заради петрола  

14:21, 06 яну 20 / Свят 25 2569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Демонстрации в Иран след убийството на генерал Сюлеймани
Демонстрации в Иран след убийството на генерал Сюлеймани

Заместник-председателят на Асоциацията на сирийците в България и политически анализатор Дахер Фарид Дахер коментира във Facebook американската атака, при която в Ирак бе ликвидиран иранския военен командир Касем Солеймани. ТОПНОВИНИ го препечатва със съгласието на автора. Заглавието е на редакцията.

"Така се получава, когато светът се управлява от група първосигнална милитаристка клика. За съжаление най-великата съвременна сила и култура се самозабрави, дълги години нямаше конкуренция и съвсем нормално понижи до минимум дипломатическата и политическата роли, и се превърна в същото, в което се превръщат монополните милитаристки структури.

Доналд Тръмп чрез туитър заплаши Иран, че ще унищожи 52 важни културни обекта и други цели. Само да напомня, че в Иран се намират 24 обекта на световното наследство, които са под конвенцията на ЮНЕСКО, включително и най-голямата кирпичена сграда в света, някои от най-старите арменски манастири, Язд и Суза - едни от най-древните градове на Земята, както и едни от най-старите напоителни системи, които се считат за шедьовър на древното инженерство, а и също и множество уникални персийски и асирийски дворци.

С няколко думи, заради петрол този човечец иска да унищожи световно наследство и да заличи цели древни култури, да унижи и унищожи цял народ, а после лицемерно да лъже как са се загрижили за иранския народ, затова убили ирански генерал, щото той е вкарал 1 000 протестиращи иранци в затворите и убил американски "предприемач" (всичкото не само недоказано, ами очевадно изсмукване от пръстите, както винаги). Не знам как медиите са отразили милионите, които се събраха по улиците в Ирак, Иран, Ливан за да изпратят иранския генерал, който се превърна в герой и сега е далеч по-опасен, отколкото беше като жив.

Убийството на генерал Сюлеймани беше акт на безсилие и отчаян опит да се прикрие иракското недоволство към американското присъствие, като всъщност доведе до нападението над Американското посолство преди седмица. Сега мнозинството зяпащи ТВ по света, вярват че иранци са го направили (много не знаят разликата между Иран и Ирак, очевадно, и вероятно не схващат, че няма как стотици хиляди протестиращи да са все иранци в Ирак).

Логично е да настроиш предимно шиитска страна като Ирак, където мнозинството са шиити с подобно убийство на шиитски генерал, символ на резистенцията срещу салафитска групировка като ИДИЛ. И правителството на Ирак логично гласува официално да изгони американците от земите си. След един милион иракски жертви, гаври с военнопленници, страната на ръба на мизерията реши да предприеме този логичен ход, за да не настрои милионите иракчани, протестиращи по улиците, които американците представят като "иранци" и "иранска намеса".

Но истерясалите Тръмпови фанатични поклонници, послушно и ирационално крякат по мрежите и защитават един очевадно изпаднал в паника президент под импийчмънт, като използват "картата" за ислямистите, видите ли Иран са ислямисти и изроди. Само че точно след инвазията на САЩ в Ирак, християните там се стопиха от 1,5 милиона на няколко хиляди, а в Сирия финансирането на "умерени" почти унищожи християнството в района. И точно Тръмп се друсаше и си клатеше сабята със саудитския престолонаследник, същият, който разпространява по света салафитско-уахабитската доктрина, която е официална идеология на ИДИЛ, Ал-Кайда, Ал-Шабаб, Боко Харам, Ал-Нусра и подобните. И където още пребиват жени с камъни, а едва миналото лято позволиха да има кино. 94% от атентатите по света са извършени именно от последователите на тази доктрина.

Това е да имаш всички козове в ръцете си, но да осереш близкоизточния пейзаж по начин, по който и серящ Кинг Конг би завидял. Проблемът е, че винаги когато критикуваш заслужено абсурдната политика на САЩ в региона, все се появяват фанатизирани и вбесени тролове, които веднага без никакво познаване на материята, никакъв усет за настроенията на хората, никакво съпричастие и никакво състрадание към ония "кафяви чалми" (въпреки, че тъпотията им е толкова голяма, че не знаят кои са най-старите християни и къде се намират най-старите християнски храмове), сипят обвинения за путинистка кремълска пропаганда. Сякаш това ще промени титаничните негативни настроения и кръвопролитията в Йемен, Либия, Сирия, Ирак, Иран, Ливан и много други. Човек да се чуди как целият интелектуален потенциал на света се е събрал в една наистина велика страна, а накрая се вземат решения от милитаристки говеда и медийните им зомбита.

И ако някой каже, че примерно Кадафи е изрод, окей, да приемем, че това е така. Само че как да наречем хората, които докараха Либия от страната с най-високи стандарти в Африка до най-голямата дупка на планетата?“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама