Почина художникът Ванко Урумов

17:18, 06 яну 20 25 1729 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почина големият художник Ванко Урумов. Той е починал на 5 януари след продължително боледуване, съобщиха от Съюз на българските художници, предава БГНЕС. 

Ванко Урумов е една от най-ярките фигури в изключително силното артистичното поколение, което влиза в българското изкуство в началото на 1970-те и внася в него много по-модерен дух и пластично изразяване, което се противопоставя на консервативните и ограничени вкусове на идеологическата и естетическа нормативност, налагана от тоталитарната държава и културна политика.

Близки, приятели и колеги изпратиха Силва Зурлева

Роден е във Варна. През 1971 г. завършва живопис в Художествената академия при проф. Панайот Панайотов.

Работи в областта на живописта, графиката, монументалните изкуства. Участва във всички общи и национални изложби у нас, както и в представителни изложби на съвременно българско изкуство в Европа, САЩ, Мексико, Канада, Индия, Япония.

Притежател е на Голямата награда от Първия международен конкурс за млади живописци (1976), наградата „Захари Зограф“ (1977), наградата на Биеналето за живопис в Букурещ (1979), Наградата на Римската академия за съвременни изкуства „Медуза ауреа“ (1980), и още други награди. Дългогодишен директор е на Градската галерия „Борис Георгиев“ във Варна.

Поклон пред паметта му! 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама