Каракачанов: Ответни действия срещу САЩ биха ескалирали конфликта

08:27, 07 яну 20 / Политика 25 2044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Ирак има двама български военнослужещи, които са в мисия на НАТО, която е свързана с обучение на иракски военни. Има становище на НАТО, че мисията ще се евакуира временно в съседна държава, докато се изясни ситуацията в страната. Това обясни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред bTV. Става въпрос за около 430 души, от които малко повече от половината са военни, а останалите – цивилни.

Министерството на отбраната ежедневно има контакт с българските офицери. Към момента няма опасност за тяхната сигурност, допълни Каракачанов.

Вашингтон опроверга, че изтегля контингента си от Ирак

Според него ответни действия срещу Америка единствено биха ескалирали конфликта. „Големият проблем в региона е „Ислямска държава“. Тя беше победена, но ако получи вакуум, не съм убеден, че силите на иракската армия са достатъчни, за да удържат положението“, на мнение е Каракачанов.

Цялата ситуация с ядреното оръжие в Близкия изток е сериозен проблем. Иран от много години се стреми да придобие ядрено оръжие и това е публична тайна. Именно поради това са тези по-резки действие на американската страна и Израел, който е основен съюзник на САЩ в района на Близкия изток“, каза още
вицепремиерът.

Георги Димов пред ТОПНОВИНИ: Иран ще си отмъсти с терористични актове

Той коментира и изказване на сръбския вицепремиер Ивица Дачич, който преди ден заяви, че българите са само 0,26% от населението на Сърбия, но въпреки това на всяка среща на Европейския съюз България постоянно "подставя въпроса за правата на българското национално малцинство".

"Самата конституция на Сърбия регламентира, че Сърбия е многонационална държава. Дали българите са 0,26% или 2,26 няма никакво значение", каза Каракачанов. Той напомни, че в последните няколко месеца това не е първото изказване на сръбски политик, насочено срещу страната ни.

Ивица Дачич: Ще защитаваме правата на малцинствата в Сърбия

"България е основното плашило там", каза Каракачанов. Когато Сърбия има някакви вътрешни проблеми, умишлено намесват България, за да има някой виновен, поясни вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама