Новото австрийско правителство положи клетва (Обновена)

14:37, 07 яну 20 / Свят 25 2025 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

публикувана 12.54/ обновена 14.37 

Новото австрийско правителство положи днес клетва на официална церемония, съобщи БГНЕС. Коалиционният кабинет е съставен от консервативната Народна партия на Себастиан Курц с младши партньор Зелените.

Това е второто правителство, ръководено от Курц. Първият кабинет, сформиран през декември 2017 г., се разпадна през май 2019 г. заради скандал около бившия вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.

Австрийската народна партия на Себастиан Курц се споразумя миналата седмица с партията на „Зелените” за сформирането на правителство. Новият кабинет се състои от 17 души – канцлер, вицеканцлер, 13 министри и двама държавни секретари.

По този начин Курц се върна отново като глава на правителството на Австрия. Лидерът на „Зелените” Вернер Коглер стана вицеканцлер и министър на държавната администрация и спорта. Начело на Министерството на външните работи остана министърът от временното правителство Александър Шаленберг. 

Снимка: БГНЕС

Преди дни първата коалиция в Австрия между консерваторите и Зелените оповести плана си да се превърне в европейски "предвестник" за защита на климата и обяви, че ще се стреми към въглероден неутралитет до 2040 г. Двете партии се договориха да управляват в стил, който лидерът на Зелените Вернер Коглер нарече "хазарт" след победи на изборите през септември.

Двете партии също се ангажираха да увеличат прозрачността, включително да гарантират свобода на информацията.

Това е първият път, когато Зелените влизат в правителството на национално ниво в алпийската страна, въпреки че те ще бъдат младши партньори на консерваторите, чийто лидер Курц държи на борбата срещу нелегалната имиграция.

„Зелените” пробиха за първи път и в правителството на Австрия

"Борбата срещу нелегалната имиграция остава в основата на моята политика", каза Курц, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че на вота през септември в Австрия опазването на природата замени имиграцията като основна грижа за гласоподавателите, давайки на Зелените най-добрия им резултат от 13,9%. НПА получи 37,5 процента, тъй като разочарованите гласоподаватели от скандалната крайно дясна Партия на свободата (ПСА) се преточиха към партията на Курц.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави Себастиан Курц по повод встъпването му в длъжност начело на новото правителство на Австрия. В поздравителния си адрес до Курц премиерът Борисов изтъква отличните двустранни отношения между България и Австрия и активния политически диалог на всички нива. „Австрия е традиционно важен политически и икономически партньор на България. Нашите две страни развиват конструктивно сътрудничество и имат близки позиции по редица важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз“, отбелязва още българският министър-председател.

Премиерът Борисов изразява увереност, че в рамките на втория мандат на Себастиан Курц като федерален канцлер, България и Австрия ще продължат да надграждат приятелските си отношения и ще работят съвместно по редица теми, включително европейската перспектива на Западните Балкани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама