Орбан обмисля да напусне ЕНП

13:05, 07 яну 20 / Свят 25 1744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващата партия „Фидес“ на унгарския министър-председател Виктор Орбан сериозно обмисля да напусне дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), заяви висш член на „Фидес“ пред Политико, съобщава БГНЕС.

Доналд Туск застана начело на Европейската народна партия

Ръководството на „Фидес“ проучва възможността да се присъедини към управляващата партия „Право и справедливост“ на Полша в групата на европейските консерватори и реформисти, добави членът на „Фидес“, като отбеляза, че при подобно споразумение Орбан ще играе водеща роля сред реформистите.

Управляващата партия на Унгария бе отстранена от политическото семейство на ЕНП миналия март заради притеснения, свързани с правната норма, въпреки че 13-те евродепутати от партията остават част от групата на ЕНП в Европейския парламент.

„Не можем да правим компромиси с демокрацията, върховенството на закона, свободата на печата, академичната свобода или правата на малцинствата“, заяви тогавашният лидер на ЕНП Жозеп Дол след решението за временно замразяване на „Фидес“. "Антиевропейската реторика е неприемлива. Разминаванията между ЕНП и „Фидес“ трябва да престанат", добави той.

ЕНП решава през януари дали да изключи партията на Орбан

Наследникът на Дол, Доналд Туск, ще отправи препоръка към членовете на ЕНП относно бъдещето на „Фидес“ през следващите седмици, след като експертната комисия представи вътрешна оценка дали „Фидес“ действа в съответствие с правилата и ценностите на партията. Очаква се въпросът да бъде обсъден по време на заседание на ЕНП в началото на февруари.

Формално унгарското правителство поддържа през последните месеци тезата, че желае да остане в ЕНП.

"Не мисля, че „Фидес“ ще бъде член на ЕНП", каза Габор Г. Фодор, който ръководи фондация „Századvég“, мозъчен тръст, тясно свързан с „Фидес“. Фодор добави, че членството на партията е свързано с въпроса за имиграцията.

След замразяването на дейността на „Фидес“ в ЕНП някои консервативни европейски политици се надяваха, че този ход ще окаже натиск върху унгарското ръководство да обърне част от политиките си. Но Орбан не обръща внимание на много от притесненията на своите критици и през последните месеци предприе стъпки, за които опонентите му казват, че представляват нови заплахи за независимостта на съдебната система и академичната свобода.

Виктор Орбан: Унгария вече не зависи от европейското финансиране

„Фидес“ не е подобрила поведението си" след суспендирането, каза финландският евродепутат от ЕНП Петри Сарвама пред Политико. "Всъщност промяната на поведението им изглежда не е в техен интерес."

Междувременно експерти и официални лица в Будапеща предизвикаха тревога за това, което бе описано като опит за политическа намеса в независими институции като съдилища, театри, университети и разузнавателни агенции. В същото време чуждестранните официални лица са загрижени за нарастващото влияние на Кремъл в Унгария. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама