Toyota строи прототип на град на бъдещето в подножието на Фуджи

18:40, 07 яну 20 / Любопитно 25 1860 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Toyota обяви планове да построи прототип на "града на бъдещето" в подножието на японската планина Фуджи. Градът ще се захранва с енергия от водородни клетки и ще действа като лаборатория за автономни автомобили, "умни домове", изкуствен интелект и други технологии. Toyota представи плана на Изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, предава БТА.

Селището ще бъде издигнато на терена на затворен завод и ще се казва "Изтъканият град" - напомняне за началото на Toyota като текстилна компания. В него ще живеят постоянни жители и изследователи. 

Шефовете на много водещи автомобилни компании описват как градовете на бъдещето могат да бъдат проектирани, така че да се понижат парниковите емисии от колите и сградите, да се намалят задръстванията, а интернет технологиите да се прилагат във всекидневието. Планът на Toyota за футуристичен град на площ 71 хектара близо до Фуджи обаче е голяма стъпка пред идеите на конкурентите.

Компанията очаква първоначално в града да живеят 2000 души, като строителството трябва да започне догодина. Концернът не посочи цената на проекта.

Главният изпълнителен директор Акио Тойода нарече проекта "моето лично поле на мечтите". Тойота допълни, че е възложила проектирането на селището на датския архитект Бярке Ингелс, чиято компания е зад офис сградите на Google в Силициевата долина и Лондон и небостъргача Световен търговски център 2 в Ню Йорк.

Концернът отбеляза, че е отворен за партньорство с други компании, които искат да използват проекта като изпитателна площадка за технологии.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама