Учени разгадаха тайната на картината на Леонардо „Спасителят на света”

18:00, 07 яну 20 / Любопитно 25 2928 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн създадоха 3D-модел на картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света” и разкриха тайната на прозрачната топка в ръцете на Христос, символизираща мирозданието, съобщава MIT Technology Review, цитиран от БГНЕС.

Прозрачното кълбо почти не изкривява пространството зад себе си, което дълго време е предизвиквало въпроси у изкуствоведите, тъй като е известно, че художникът-изобретател се е занимавал и с изучаване на оптика.

С помощта на компютърна графика учените установили, че предметът на картината е куха сфера с диаметър 6,8 см, направена от стъкло с дебелина не повече от 1,3 мм. Кълбото е разположено на разстояние 25 см от тялото на Христос.

Преди две години американският биограф Уолтър Айзъксън пише в свой труд, посветен на да Винчи, че художникът се е опитал да придаде на Христос и неговата топка „чудни свойства”. Той подчертава, че ако художникът би предал точно изкривяването, дланта зад сферата би била умалена или увеличена.

Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света” дълго време бе смятана за изчезнала.

През 2017 г. тя е продадена на аукцион на „Кристис” за 450 млн. долара. Така платното стана най-скъпото произведение на изкуството в историята. В момента се намира в частна колекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама