ВМРО иска реакция от европейски институции за скандалното изказване на Дачич

16:11, 07 яну 20 / Политика 25 1616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската делегация на ВМРО в Европейския парламент изпрати писма до европейските институции относно скандалното изказване на външния министър и вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич.

Припомняме, че сръбският вицепремиер е попитал за какви права на българи в Сърбия говори България.

Ивица Дачич: Ще защитаваме правата на малцинствата в Сърбия

Точните му думи са били:

За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?”

В едно от писмата, адресирано до посланика на Сърбия към Европейския съюз г-жа Ана Хрустанович, делегацията на ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти отправя апел към правителството в Белград за извинение. Ако Сърбия иска да бъде част от Европейския съюз, то тя трябва да разбере, че по въпроса с правата на българското малцинство, няма място за компромис.

Такова поведение е скандално. Правата на малцинствата са неразделна европейска ценност. Твърденията на Дачич и действително политиката за малцинствата в Сърбия, са несъвместими с членство в Европейския съюз, казват още в писмото си представителите на ВМРО в ЕП.

Каракачанов към Дачич: България няма да спре да защитава правата на нашите сънародници

Също така те отправиха въпрос с искане за писмен отговор до Службата за външно действие към ЕП относно продължаването на преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. В него е описан случаят и се пита дали Службата е запозната със скандалните изказвания на Ивица Дачич и смята ли тези действия за съвместими с преговорите за присъединяване към ЕС. И последен въпрос, отправен от делегацията на ВМРО в ЕП – ще бъдат ли отразени в предстоящия доклад за напредъка на Сърбия тези неприемливи изказвания на външния министър Дачич? 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама