Иран обстреля американски бази в Ирак

07:05, 08 яну 20 / Свят 25 2760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Иран изстреля „повече от дузина“ балистични ракети срещу две авиобази в Ирак, където са базирани американските и коалиционните сили

Иранската държавна телевизия съобщи, цитирана от Ройтерс, че 80 „американски терористи“ са убити, а американски хеликоптери и военна техника са повредени. Тя не представи доказателства за това как е получила тази информация.

Няма данни за пострадали български граждани в Ирак при ракетните удари в Ирак, съобщиха от МВнР. Всички членове на състава на посолството на България в Багдад, както и на търговското ни представителство в Ербил са добре. Двамата български военни към тренировъчната мисия на НАТО от вчера са евакуирани извън Ирак.

"Около 2230 GMT на 7 януари Иран изстреля повече от дузина балистични ракети срещу американските военни и коалиционни сили в Ирак", съобщи в изявление заместник-министърът на отбраната Джонатан Хофман. "Ясно е, че тези ракети са изстреляни от Иран и са насочени най-малко към две иракски военни бази, в които се намират американски военни в Ал Асад и Ербил", допълни той, предаде БГНЕС.

Германия и Хърватия се изтеглят от Ирак, САЩ остава

По-рано, в нощта на вторник срещу сряда, Иран извърши ракетно нападение върху иракска авиобаза в западната част на Ирак, където са базирани американските и коалиционните сили, съобщиха иранските държавни медии.

Източници от силите за сигурност съобщиха, че девет ракети са ударили авиобаза Айн ал-Асад, най-голямото от иракските военни съоръжения, където са базирани чужди войски. Атаката беше извършена на три вълни малко след полунощ.

За първи път Иран поема отговорност за нападение, като държавната телевизия съобщи, че именно Техеран е изстрелял ракетите по базата. В сряда вечер Корпусът на иранската революционна гвардия обяви началото на операция за отмъщение за убийството от американските сили на генерал Касем Сюлеймани.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Туитър, че е в ход оценка на щетите от ударите и че той ще направи изявление по-късно. „Всичко е наред!“, туитва Тръмп, който през декември 2018 г. посети един от целевите обекти в Ирак, въздушната база „Айн ал Асад“.

Мерките за сигурност около Белия дом във Вашингтон са засилени след атаките на Иран, предаде CNN, като се позовава на представител на американските агенции за сигурност.

Георги Димов пред ТОПНОВИНИ: Иран ще си отмъсти с терористични актове

Веднага след ракетните удари Иран обяви, че е готов да не обстрелва повече американски съоръжения, ако Вашингтон не реагира на днешните ракетни атаки в Ирак, съобщи NBC News. "Иран твърди, че ако САЩ не реагират на двете вълни от ракетни атаки, те ще спрат нападенията. Но ако има отговор от САЩ, Иран ще атакува всички американски бази в региона", заяви кореспондентът на телевизията от Техеран в ефира на канала.

Американските инсталации в Ирак през последните месеци бяха атакувани с ракети около 15 пъти, но никога досега Иран не е поемал отговорност за тези нападения.

В същото време Американската федерална администрация по авиация забрани регистрираните в САЩ превозвачи да летят над Ирак, Иран и Персийския залив след ракетните атаки срещу американски ,или в Ирак.

Веднага след новината за иранската ракетна атака по двете американски бази в Ирак петролните фючърси поскъпнаха за кратко с близо 4%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама