ЕС призова за диалог и спиране на огъня в Близкия изток (ОБНОВЕНА)

11:20, 08 яну 20 / Свят 25 1974 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички сме засегнати от кризата в Близкия изток, употребата на оръжия трябва да спре, необходимо е да се отвори място за диалог. Това заяви прдседателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, след като европейските комисари обсъдиха тази сутрин обстановката в Близкия изток и отраженията в областта на сигурността, миграцията, транспорта и енергетиката. След заседанието Фон дер Лайен отбеляза, че разговорите са обхванали Иран, Ирак и Либия.

Иран обстреля американски бази в Ирак

Припомняме, че миналата седмица САЩ убиха с въздушен удар край Багдад висшия ирански генерал Касем Солеймани. В отговор снощи Иран изстреля над двайсет балистични ракети срещу военни бази в Ирак, където са разположени американски военни.

Председателят на Европейската комисия съобщи, че ЕС няма да пожали сили за опазването на ядрената сделка с Техеран. По нейните думи гласът на ЕС се чува в Близкия изток.

Георги Димов пред ТОПНОВИНИ: Иран ще си отмъсти с терористични актове

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отбеляза, че днешната обстановка в региона застрашава постиженията от последните години, включително в борбата с терористите от "Ислямска държава".

По неговите думи снощният ирански ракетен обстрел по бази с военни от САЩ в Ирак е пореден пример за нарастване на насилието, от което никой няма интерес. Борел добави, че "може би скоро" очаква среща с иранския външен министър Мохамад Зариф.

По неговите думи ЕС подготвя посещение на ръководителя на правителството в Триполи Файез Сарадж. Борел добави, че в Брюксел или Рим ще има срещи "с други либийски лидери" за оценка на обстановката в страната. 

В петък се очаква Борел да свика среща и на външните министри от ЕС, за да бъдат активирани всички дипломатически канали при нарастващото напрежение в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама