Валентин Златев: С ВЕЦ „Бебреш“ се отклонява вниманието от истинската кражба на вода

21:16, 08 яну 20 25 1993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"ВЕЦ „Бебреш“ е работил само 14 дни през последната година и няма как да е отговорен за източването на язовира, който осигурява водоподаването за Ботевград", обяви в интервю за bTV бизнесменът Валентин Златев, син на собственика на ВЕЦ-а – Васил Златев, в отговор на обвиненията на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. По думите му язовирът почти не работи през последните две години.

Кметът на Ботевград: В язовир „Бебреш“ има вода за два месеца

Смешно е да се твърди, че един язовир може да бъде източен за 14 дни. Така или иначе прокуратурата и ДАНС ще извършат проверка, ако те установят нарушение, нека понесат отговорност виновните“, коментира бизнесменът.

Спецпрокуратурата проверява за потенциална водна криза в Ботевград

Златев обяви, че построеният през 1977 г. язовир „Бербеш“ не е бил предназначен за питейните нужди на града, а за напоителни и промишлени нужди. Ботевград бил лицензиран да добива питейна вода от 28 водоизточника. „Тези 28 източника обаче сега не работят. Въпросът е кой кога ги е унищожил и кой кога е подписал документа единственият източник на питейна вода да е язовир „Бебреш“, коментира Златев.

Кметът на Ботевград: Ситуацията с язовир "Бебреш" не е безопасна

По думите му сред причините за атаките на кмета Гавалюгов към семейство Златеви са, че той иска да се къпе в народната любов като бори богатите и успелите, иска и да отклони вниманието от проверките за конфликт на интереси.

Валентин Златев заяви, че на територията на Ботевград действа организирана престъпна група, която краде от водата, и с действие или бездействие кметът ги подпомага. „От населението ВиК събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода, останалите пари са присвоени“, твърди още Златев.

Няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград

Бизнесменът каза, че ако не било уважението към баща му, би разрушил ТЕЦ „Бебреш“, тъй като загубата няма да е голяма.

Той отказа да коментира защо от генерален директор на „Лукойл България“ беше понижен до председател на Надзорния съвет на компанията.

На въпроса какви са отношенията му с премиера Бойко Борисов Златев попита защо трябва да има някакви специални отношения с него. Уточни, че никога не би играл карти или друг спорт с Борисов, защото той не умеел да губи.

Борисов разпореди проверка на ВЕЦ „Бебреш“

По-късно спонсорът на баскетболния "Левски Лукойл" намекна, че ръководството на шампиона "Балкан" укрива данъци. 

"Ние плащаме 367 хил. лв. данъци, като баскетболен клуб "Левски". Аз знам отбори, включително и шампионът на България, които плащат по 4 хил. лв. Това, което ние поставяме като въпрос е да бъдем при равни условия. Когато законите важат за едни, те да важат и за други. Не може играч, който при нас е играл за 9 хил. лв., да играе след това при тях за 1500 лв. Логиката е да получим поне още толкова отгоре в повече", заяви бизнесменът.

"Трябва да бъде пресечена сивата икономика в българския спорт. Ние ще настояваме категорично за това нещо. В противен случай ние нямаме място в спорт, подкрепян от сивата икономика", коментира Златев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама