КСНС: Мирен изход в Близкия изток да се намери с дипломация (Обновена)

12:45, 09 яну 20 / Политика 25 3631 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Обединихме се около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, да положат допълнителни усилия за ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства. Това заяви президентът Румен Радев след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Държавният глава свика съвета заради кризата в отношенията между Иран и САЩ, която нагнети напрежението в Близкия изток.

Съветът отправи препоръки. „Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда за сигурност в Близкия изток, с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението. Позицията да бъде последователно отстоявана на всички нива“, посочи Румен Радев.

„Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси, с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност“, допълни президентът.

КСНС препоръчва външното ни министерство да поддържа постоянен контакт с българите в зоните с напрежение. А Министерството на отбраната да предприеме необходимите мерки за безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

След заседанието премиерът Бойко Борисов заяви: „Всеки, който каже, че няма заплаха е безотговорен. Заплаха има за всички страни по света, когато има глобален конфликт, какъвто е този в Близкия изток“. „Този КСНС беше лесен, защото работата на службите и министерствата се прие от всички с единодушие“, коментира той. „Максимална бдителност, внимание и най- важното дипломацията да бъде водеща. Да се търси траен мир в региона“, подчерта премиерът.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза: „Добро заседание на КСНС. Видяхте становището, което президентът представи. Чухме мненията и становищата и на службите, ангажирани с информацията. В момента средата и ситуацията са нормални“.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи: „Това, което получихме като информация, е че няма заплаха за българските граждани от конфликта в Близкия изток. Общото ни мнение е, че конфликтът трябва да се реши по дипломатически път и деескалация на напрежението“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама