Откриха непознати стихотворения и документи на Пейо Яворов

15:26, 08 яну 20 / Култура 25 2400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

106 години след трагичната смърт на поета Пейо Яворов на бял свят излизат непознати до този момент негови стихотворения, писма и документи, които според критиката имат изключителна литературна стойност, съобщи bTV.

Те са предоставени на Народната библиотека от Христо Павлов от София, второ поколение колекционер, с молба да направи експертна оценка за автентичност. Документите, които по думите на Павлов са намерени в кофите за боклук, са свързани с Македония и са точно датирани - октомври 1912 г. Те отразяват дейността на Яворов като първи кмет на Неврокоп (днес Гоце Делчев) по време на Балканската война и като войвода на чета в Македоно-одринското опълчение.

105 години от смъртта на Пейо Яворов

Сред документите са и непознати досега стихотворения, които според литературния критик Пламен Тотев са последните, написани от него. Ръкописите са разчетени от доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист, специалист по история на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия от Освобождението (1878) до периода между двете световни войни.

Става въпрос за общо 19 оригинални документa. Има четири писма до Тодор Александров в София, до Таньо Николов в Мехомия, до Тодор Тодоров в София и до Христо Чернопеев в Мехомия. Има още девет требвания (името е поставено от автора), четири разписки, един къс от знаме в рамка и едно отделно стихотворение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама