Рекорден брой катастрофи у нас по празничните дни

09:52, 09 яну 20 25 1869 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рекорден брой катастрофи по празничните дни. Според данни на полицията през дните от 20 декември 2019 г. до 1 януари 2020 г. тежките произшествия на територията на цялата страна са почти 200. При тях ранените са били 257 души, а загиналите - 14.

За същия период миналата година пътните произшествия са с 50 по-малко. По-малко са и ранените - с 82-ма души. Загиналите обаче са с 2-ма повече.

Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ обясни, че общият брой произшествия за периода е достигнал 1076.

По думите ѝ най-голям брой пострадали са хора в своята активна възраст и такива, които живеят в динамична обстановка, а това се пренася и в начина им на шофиране.

Според Ботева бич на обществото ни продължава да бъде шофирането под влияние на алкохол или наркотични вещества. Освен това подчерта, че българите се качват зад волана напълно осъзнато.

„За 13 дни най-много случаи на управление след употреба на алкохол са установени на 1 януари – 72 случая, както и на 22 декември – 44 случая. Има случай с 3,11 промила в Кърджали, както и 3,10 в Ямбол“, допълни още експертът пред bTV.

Ботева изтъкна, че е математически трудно да се направи сметка колко водачи на пътя са употребили алкохол, но беше категорична, че голяма част от хората живеят в заблуда, че на тях нищо лошо не може да им се случи на пътя или ще останат безнаказани при нарушение.

Също така често водачите подценяват пътната обстановка и метеорологични условия, обясни тя.

В тази насока има данни отново от изминалите празници за шофьор, управлявал автомобила си с 238 км/ч на АМ „Тракия“, както и за такъв, шофирал със 165 км/ч на второкласен път при ограничение 60 км/ч.

„Гражданите да не се успокояват с това, че няма кой да ги установи в нарушение. Органите работят по всички направления. Освен това институциите са тези, които защитават законите, а именно законите са тези, които пазят гражданите“, изтъкна Ботева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама