Акцент на деня: Търсят се виновните 

17:30, 09 яну 20 25 3501 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Специализираната прокуратура влезе в МОСВ, Областната администрация- Перник и водното дружество в града. Главният прокурор Иван Гешев лично координира действията в Перник.

Кметът Станислав Владимиров подаде сигнал за водната криза заради експлоатация на язовир „Студена“. Иван Гешев разпореди кризата да се вземе под специален надзор, като се разследва лично от специализиран прокурор във ВКП. Беше образувано досъдебно производство.

Следователи, ДАНС, МВР и Антикорупционната комисия претърсиха кабинети, иззеха документи и техника. Събират се доказателства за престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водата в Перник. Проверява се и спазването на законите за управление на отпадъците у нас.

Министър Нено Димов беше отведен за разпит. Преди да се качи в автомобил на прокуратурата, той заяви: „Оказваме съдействие. Ще направя изявление, след като приключим. Не съм задържан“.

Снимка: Прокуратура на Р България 

Според информация в медии разследващите проверяват графиците, които МОСВ трябва да изготвя за водните обеми и наличности във всички язовири на територията на страната, както и ремонтът на стената на язовир „Студена“.

Властите не потвърдиха дали е вярно, че по време на акцията са били арестувани бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият шеф на ВиК Иван Витанов. Както и дали е обискиран домът на бившия кмет на Перник Вяра Церовска.

Иван Гешев посочи, че дали има задържани за 24 часа или обвиняеми ще стане ясно до края на деня, а до утре трябва да бъдат разпитани над 30 души. Гешев се срещна с кмета на Перник, който прогнозира, че се очаква водната криза да се преодолее през март. Над водосборната зона на язовир "Студена" има около 45-50 см сняг, който напролет ще се стопи и трябва да попълни водоема.

Докато течеше акцията, в президентството обсъждаха напрежението между Иран и САЩ. След заседанието на КСНС премиерът Бойко Борисов не отговори дали ще има отстранени министри заради водната криза и незаконния боклук. „Оттук нататък ще говорят прокурорите“, заяви той. За евентуална оставка на Нено Димов, Борисов посочи, че трябва да се говори с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“. Премиерът коментира лаконично информацията за задържане на Церовска и Соколова: „Това дали си от ГЕРБ или БСП не трябва да значи нищо. Има свършена и несвършена работа“.

Опозицията не спести критики. От ДПС заявиха, че ако премиерът е последователен, ще отстрани министрите Нено Димов и Петя Аврамова, докато тече разследването. Според БСП оставките на двамата отдавна трябваше да са факт, защото проблемът с водата е национален и политически, и отговорността трябва да се носи на централно ниво.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама