Вашингтон и Техеран в спор: Погрешка ли е свален украинският самолет

19:56, 09 яну 20 / Свят 25 1813 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Иран е свалил погрешка украинския самолет, който се разби в четвъртък близо до Техеран със 176 пътници на борда. Това са заявили американски официални лица пред телевизия CBS, съобщи Нова телевизия. Според тях украинският „Боинг 737 - 800“ е бил ударен от ракета, пише BBC.

По-рано Украйна заяви, че проучва дали ракетният удар е свалил самолета, но Иран отхвърли това. Kатастрофата дойде само часове след като Иран извърши ракетни удари по две авиобази, в които живеят американските сили в Ирак.

Не е изключено самолетната катастрофа в Иран да е терористичен акт

CBS цитира източници от американското разузнаване, които казват, че сателит е засякъл инфрачервени следи от изстрелването на две ракети, последвани от инфрачервена следа от експлозия. Междувременно "Нюзуик" цитира Пентагона и висши представители на американското разузнаване, както и официални лица на иракските разузнавателни служби, които вярват, че украинския самолет е ударен от произведена в Русия ракета „Тор".

В Украйна днес е ден на траур заради смъртта на 176 души, които загинаха при самолетната катастрофа над Техеран. Въпреки че, първоначално беше отхвърлена връзка между авиокатастрофата и обстрела на американски бази, сега украинските следователи искат да прегледат отломките от „Боинг”-а за останки от иранска ракета. Разглеждат се всички възможни версии: удар от ракета, взрив вътре в самолета, извършен от терорист или експлозия на двигател заради повреда. Нови кадри от охранителни камери потвърждават версията, че „Боинг”-ът е горял още във въздуха, преди да се удари в земята.

Ден на национален траур в Украйна

От своя страна, ръководителят на Организацията за гражданска авиация на Иран Али Абедзаде отрече предположението, че катастрофиралия в Техеран Боинг 737 на МАУ може да бил свален погрешка, съобщи БГНЕС. Абедзаде подчерта, че ракетното нападение на самолета е „научно невъзможно“. Той обясни, че на същата височина в този момент са били още няколко пътнически самолета.

"Версията, че самолетът е бил свален от ракета, не може да бъде вярна при никакви обстоятелства", каза Абедзаде. Той подчерта, че има "пълна координация" между военния и гражданския сектор в страната.

Абедзаде също отрече съобщенията, че Иран отказва да предаде черните кутии на САЩ. Той отбеляза, че на всички заинтересовани от разследването страни ще бъде предоставена необходимата информация. Длъжностното лице добави, че ако е необходимо, дешифрирането на данните на "черната кутия" ще бъде извършено във Франция или в друга държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама