Дейвид Хейл: САЩ са против втората линия на „Турски поток“

20:25, 09 яну 20 / Свят 25 1619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл пред БНР.

Акцент на деня: Потокът на новото време

Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, коментира той.

Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“, обясни Хейл.

Борисов и Вучич редом до Путин и Ердоган при откриването на „Турски поток“

Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“, каза още помощник държавният секретар на САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама