Помпео и Столтенберг се съгласиха НАТО да участва в коалиция срещу ИДИЛ

08:20, 10 яну 20 / Свят 25 1622 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският държавен секретар Майк Помпео и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха ситуацията около Иран и борбата срещу тероризма. Това съобщи пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от БГНЕС.

По време на телефонен разговор Помпео и Столтенберг са обявили своята ангажираност за „противодействие на международния тероризъм, включително чрез участието на НАТО в глобалната коалиция за борба с ИДИЛ, както и с обучителни мисии в Ирак и Афганистан”.

„Държавният секретар Помпео повтори призива на президента Тръмп НАТО да участва по-активно в уреждане на конфликтите в Близкия Изток и двамата се съгласиха, че НАТО може да даде по-голям принос за регионалната сигурност и борбата с международния тероризъм", се казва още в изявлението.

Столтенберг и Помпео са обсъдили и ракетната атака на Иран върху бази в Ирак, където бяха разположени американските военни, и осъдиха „дестабилизиращи насилствени действия на Иран".

Понастоящем коалицията, ръководена от САЩ срещу ИДИЛ, включва около 70 държави, включително всички страни от НАТО, но формално Северноатлантическият алианс не е член на коалицията.

В сряда Тръмп и Столтенберг се съгласиха, че НАТО може да има по-голям принос за стабилността в Близкия изток и борбата с международния тероризъм. Американският президент заяви, че НАТО трябва да разшири присъствието си в този регион.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама