Лекари от БАБХ ще следят индивидуално за биосигурността във всяка свинеферма

08:40, 10 яну 20 / Общество 25 772 Topnovini
1

"Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема нови мерки във връзка с ограничаването на заразата с африканска чума по свинете", съобщи пред БНТ Александра Митева, началник отдел "Здравеопазване на животните" към агенцията. "Приоритет в момента е дезинфекцията в засегнатите свинекомплекси, но най-важното в борбата със заболяването са мерките за биосигурност", категорична е Митева.

"БАБХ от вчера предприема нови мерки - влизане на ежедневен официален контрол в свинекомплексите на територията на цялата страна, като целта е да се съблюдава изпълняването на мерките за биосигурност. Самите официални лекари ще вземат и ще изпращат проби, докато не докажем, че всяка от тези ферми е свободна от АЧС", съобщи Митева.

"Във всяка ферма ще има определен официален лекар, който няма да посещава други обекти. Освен това, в кладниците ще бъде наложена дезинфекция", допълни Митева. "Отглеждането на животни без мерки за биосигурност е абсолютно неприемливо и е риск", уточни тя.

Представителката на БАБХ заяви категорично, че се предвижда промяна в законодателството, която ще окаже какви мерки трябва да бъдат предприемани в личните стопанства тип заден двор. Компенсацията на животни също се изпълнява спрямо законодателството.

"За африканска чума по свинете няма ваксина, няма лечение и единственото в борбата с това заболяване, са мерките за биосигурност. България и Румъния са двете огнища с домашни животни от началото на годината - у нас те са 5, а в съседната ни страна са 25", допълни Митева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани