Прокуратурата: Нено Димов е виновен за водната криза в Перник

15:05, 10 яну 20 / Политика 25 3335 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Нено Димов е виновен за водната криза в Перник. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата във връзка с проведените действия по разследване в Перник и Министерството на околната среда и водите за кризата в Перник, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Министърът на околната среда и водите е обвинен в умишлена безстопанственост. Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че той умишлено не е положил достатъчно грижи за язовир "Студена" и е довел до изразходването на милиони литри вода. Наказанието за това по закон е от 2 до 8 години затвор. „Дали е виновен или не ще каже съдът“, коментира наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Съгласно Закона за водите  яз. "Студена" е държавна собственост и се стопанисва от МОСВ, наблюдава се от ВиК-Перник. От началото на 2018 г. нивото на водата в язовира е намалявало и ВиК е уведомявало за това непрекъснато Общината, Областната управа и министъра, който лично утвърждава ежемесечния график за водоподаване, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Нено Димов подаде оставка, Бойко Борисов я подписа

Димов в разрез със закона е разрешавал водоползване от язовира за промишлени дружества - "Стомана Индърстри" и "Топлофикация-Перник" и още 16 търговски дружества, въпреки че е уведомяван за намаляващия обем и е нарушил задълженията си. Има и случаи, когато е давал дори и повече вода от поисканото.

Димов е разрешавал водата на Перник да изтича към предприятията от 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 г. За проверявания от прокуратурата период отпуснатите количества вода са над 7,2 млн. куб. метра. Причинените щети са за над 11, 8 млн. лева.

До момента няма доказателства дружества незаконно да са присвоявали воден ресурс, няма и данни, че в случая става въпрос за корупционни практики, но се работи по всички версии. 

„Ако министърът бе изпълнил задълженията си и не бе отпускал този обем воден ресурс, в яз. „Студена“ щеше да има над 7 млн. куб. метра вода, достатъчни, за да няма режим в Перник въобще“, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

По случая се проверяват и всички длъжностните лица от ВиК Перник. Правомощията на длъжностните лица от МРРБ в дружеството са свързани най-вече с разходването на средствата на дружеството и поддържането на ВиК мрежата в съответната община. Към момента няма доказателства за виновност на тези длъжностни лица, съобщи наблюдаващият прокурор. Той подчерта, че за водния ресурс на яз. "Студена" и останалите съоръжения със стратегическо значение отговаря министърът на околната среда и водите.

Петя Аврамова не е разпитвана за водната криза

В досъдебното производство се разследва както водният ресурс на яз. „Студена“, така и ремонтът на язовирната стена и действията на служителите на ВиК дружеството в Перник. От държавното обвинение заявиха, че ремонтът на стената е приключил преди 2018 г. и е извършван изцяло на подводен принцип. "Няма нито едно доказателство, което да сочи, че източван воден ресурс заради този ремонт", обясни наблюдаващият прокурор.

По думите на Кънев досъдебното производство е образувано преди месец, като по него са събрани над 40 тома доказателства.

Кънев обяви, че Нено Димов е задържан за 72 часа, които ще изтърпи в следствения арест. „Считам, че доказателствата дават основание да се предположи, че той може да извърши друго престъпление или да повлияе на производството“, коментира Кънев. По думите му Димов би могъл и да разпореди документи да бъдат укрити или унищожени. „Най-вероятно утре ще поискаме постоянно задържане под стража“, заяви прокурорът. 

Освен във ВиК и МОСВ, претърсвания е имало и в жилищата на бившия областен управител на Перник Ирена Соколова, бившия кмет на града Вяра Церовска и Нено Димов. В дома на Димов са били иззети и документи, касаещи концесии с „Юлен“ АД.

Каракачанов определи ареста на Нено Димов като "показно убийство"

"Това не е краят, това е началото. Нашата работа продължава не само в Перник. Ще направим всичко възможно, за да стигнем до всички виновни за кризата и да предотвратим такъв процес на други места в страната", обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той отбеляза, че подаването на питейна вода е от значение за националната сигурност, затова са назначени проверки във ВиК дружествата в цялата страна. Ако има данни за престъпления, ще се докладва на прокуратурите, за да се вземе отношение. "Ще направим всичко възможно, за да стигнем до края и да предотвратим такива ситуации в страната", посочи той.

Борисов: Подготвят се акции за боклука на още 7 места

Боклукът не е предмет на това досъдебно производство. Двете не ща нямат нищо общо – те вървят паралелно, но не са свързани, коментира още Иванов. Той обясни, че е разпредена проверка на всички площадки, които се използват за съхранение и преработване на боклук. След като бъде извършена и бъдат събрани необходимите документи, ще бъде докладвано на прокуратурата. По темата за боклуците има сформиран щаб, където ежедневно постъпва информация, добави главният секретар на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама